Verkeer
Stuur appje
Zoek

GGD Twente onderzoekt alle positieve testen om mutaties in de gaten te houden

In Twente gaat het de goede kant op wat betreft corona. Toch zijn de cijfers nog niet laag genoeg. Nu de Britse coronavariant in aantocht is, heeft de GGD Twente besloten om alle positieve uitslagen naar het Erasmus MC in Rotterdam te sturen. “Zo kunnen we een beeld krijgen van wat er in Twente precies speelt.”

Twente wordt naast Limburg, ook tijdens de persconferentie van premier Rutte op woensdagmiddag, nog steeds genoemd als de regio met de meeste besmettingen. Als de besmettingscijfers niet verder dalen, zal de situatie niet beter worden, maakt de GGD donderdagmiddag. Vorige week werd de eerste officiële Engelse coronabesmetting gevonden. “Daarom sturen we de positieve testen de komende weken naar Rotterdam om alle mutaties te kunnen tracken”, licht Samantha Dinsbach van de GGD Twente toe. "Dat zijn

Aangezien er nog geen overzicht is van het aantal Twentenaren dat met de nieuwe virusvariant is besmet, nam de GGD Twente het initiatief om alle uitslagen te laten onderzoeken. Dinsbach geeft aan dat het een Twents initiatief is en ze geen andere regio kent die zo’n onderzoek op grootschalige manier uitvoert. “Epidemiologisch gezien is zo’n overzicht handig, om goed vooruit te kunnen kijken op wat ons te wachten staat”, vertelt zij.

De directeur geeft aan dat ze samen met haar collega’s nog erover nadenkt of, als er meer mensen met de nieuwe coronavariant besmet raken, ze het aan de mensen vertellen. “Ik vraag me af of dat nou zo nuttig is in termen van infectieziektebestrijding”, merkt Dinsbach op. “Het maakt niet uit wat voor een variant je hebt. Mensen moeten zich gewoon aan de maatregelen houden.” Inmiddels is duidelijk dat de nieuwe variant niet gevaarlijker of dodelijker is dan de ‘gewone’ variant.

Juist omdat de nieuwe variant in aantocht is, benadrukt Arjen Gerritsen, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, nog een keer hoe belangrijk de maatregelen zijn. Een avondklok vinden hij en zijn Twentse collega’s op dit moment daarom de enige juiste maatregel. Dat het kabinet deze donderdagavond akkoord ging met de avondklok, is daarom een goede stap voor de Veiligheidsregio Twente. “De politie bereidt zich inmiddels voor en maakt plannen voor de juiste handhaving”, aldus Gerritsen. Hij benadrukt duidelijk dat de handhaving strenger zal zijn: “Wie ’s avonds te laat over straat loopt, krijgt een bekeuring. Je hoort er gewoon niet te zijn. Maar het besef van de mensen blijft belangrijker dan handhaven.”

Volgens Gerritsen reageren de Twentenaren over het algemeen positief op de avondklok. “De meeste mensen snappen waarom het goed is en dat we het nodig hebben. Maar er blijven altijd mensen die het er niet mee eens zijn.”

1Twente ging van de week de straat op om de meningen te peilen:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.