Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nationale ombudsman: ‘Enschede gaf verkeerde voorstelling van zaken in zaak Ardesch’

Gertjan Ardesch - Spinnerij Oosterveld
Beeld: Ernst Bergboer

Het Enschedese college van burgemeester en wethouders heeft een verkeerde voorstelling van zaken gegeven bij een klacht die Gertjan Ardesch indiende bij de Nationale ombudsman. Dat schrijft de bestuurswaakhond in een brief, waarin die klacht alsnog gegrond wordt verklaard.

Het is april 2018 als ondernemer Gertjan Ardesch een klacht neerlegt bij de Nationale ombudsman. De ondernemer is in conflict geraakt met de gemeente om een dubieuze gemeentelijke vastgoedtransactie waarover hij aan de bel trok. Als de Nationale ombudsman vragen stelt, werkt de gemeente een paar maanden aan een antwoord dat niet klopt.

Klacht geseponeerd

De Nationale ombudsman seponeert de klacht in oktober 2018. Op basis van dat antwoord van de gemeente: Ardesch zou met de gemeente de afspraak hebben gemaakt om dat conflict aan de rechter voor te leggen als zij er samen niet uit zouden komen.

Dat klopt niet. Maar dat antwoord past in een lijn die bij de aanvang van dat conflict is uitgezet om de ondernemer/klokkenluider voor de rechter te slepen.

Klacht alsnog gegrond: onderzoek loopt

De Ombudsman komt nu op de kwestie terug na een herzieningsverzoek van Ardesch: de gemeente heeft hem destijds verkeerd geïnformeerd en bij nader inzien heeft de ondernemer zich terecht beklaagd. Die nieuwe beslissing leidt niet tot nieuw onderzoek van de Ombudsman naar de handelswijze van de gemeente.

  • lk verklaar uw klacht dat de gemeenste ons destijds een verkeerde voorstelling van zaken gaf alsnog gegrond. Gezien de ontwikkelingen inmiddels in uw zaak zie ik echter geen aanleiding voor verder onderzoek naar de handelwijze van de gemeente of om nog actie richting de gemeente te ondernemen.
    (uit de brief van de Nationale ombudsman aan Gertjan Ardesch, 19 mei 2025)

Gemeenteraad en b&w besloten eerder dit jaar zelf al tot een extern onderzoek naar de kwestie. Dat onderzoek, uitgevoerd door het Groningse onderzoeksbureau Pro Facto, is inmiddels gestart. De uitkomsten worden begin oktober verwacht.

Gertjan Ardesch
Lees ook
Enschedese gemeenteraad stemt unaniem in met een raadsonderzoek naar de zaak Ardesch

Pro Facto deed eerder uitvoerig onderzoek naar de uitvoering van sociale wetten in Enschede, met name bijstand. Ook in opdracht van de gemeenteraad. Dat onderzoeksrapport werd eind 2021 een belangrijke aanzet tot een versoepeling van met name strenge bijstandsregels.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.