Verkeer
Stuur appje
Zoek

Na corona nog maanden ziek thuis: minister Kuipers spreekt in Hengelo met patiënten

Minister Kuipers
Minister Kuipers in Hengelo
Beeld: RTV Oost

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan Hengelo, waar hij in gesprek ging met Twentenaren die na hun coronabesmetting nog langdurig met gezondheidsklachten kampen. De patiënten hoopten dat de minister iets voor hen kan betekenen. "Al is het maar een stukje erkenning."

Mist stukje erkenning

Kuipers sprak in het Hengelose Gezondheidscentrum Kompas met onder meer Bianca Minderhout uit Oldenzaal. Ze kreeg in het najaar van 2020 corona en kampt nog steeds met klachten. De Oldenzaalse mist het stukje erkenning vanuit de samenleving, vertelde ze de minister. Minderhout is nog steeds onder behandeling van onder meer een fysiotherapeut en een ergotherapeut.

Indrukwekkende verhalen

"Het zijn indrukwekkende verhalen", zegt minister Kuipers. "Je hoort dit soort verhalen zoals die van mevrouw, maar ook een jongeman van nog geen twintig jaar die vertelde over langdurige vermoeidheid, verminderde energie en concentratieproblemen. "Onduidelijk is hoeveel mensen in Nederland kampen met langdurige gezondheidsklachten nadat ze corona hebben gehad. Kuipers benadrukte dat de term 'long covid' eigenlijk geen goede benaming is voor deze groep. "De gezondheidsraad noemt het het 'post-covid-syndroom'. Het is namelijk niet de covid zelf die ze nog hebben: het virus is weg, maar het zijn de klachten die niet weggaan."

Aanpak in Hengelo

Kuipers prees de aanpak in Hengelo, waar coronapatiënten onder behandeling van meerdere specialisten, zoals een fysiotherapeut en ergotherapeut, zijn. "We kunnen van deze ervaringen leren om als patiënt in een team behandeld te worden", aldus de minister. "Het tweede is dat we kunnen stimuleren dat er onderzoek gedaan wordt naar deze groep, want het is nog steeds onduidelijk hoe lang dit soort klachten kunnen aanhouden."

“We kunnen van deze ervaringen leren om als patiënt in een team behandeld te worden”

Ziek thuis

Er is een groep Nederlanders die in de eerste coronagolf besmet raakte en nu al bijna twee jaar met gezondheidsklachten thuiszit. Zij moeten straks, ongevraagd, een traject van het UWV in. Kuipers zei daar weinig aan te kunnen veranderen. "Het is in Nederland zo dat, als je langdurig ziek bent, er na twee jaar een traject komt voor beoordeling. Dat geldt voor coronapatiënten, net als voor andere patiënten die langdurig ziek zijn. Je kunt geen uitzonderingen maken. "Voor Kuipers betekende het bezoek aan Hengelo overigens dat hij weer even terug was op 'oale groond'. "Ik heb heel lang geleden, van 1984 tot 1986, als coassistent rondgelopen in het ziekenhuis in Hengelo. Het is hier prachtig.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.