Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Coronafilter' redde Hengelose zonnebankenbouwer van de ondergang

Mark Rouwhorst en Tim Leusink zaten begin 2020 met de handen in het haar toen de coronacrisis uitbrak. Hun Hengelose bedrijf Ultrasun International bouwt al bijna een halve eeuw zonnebanken, vooral voor zonnestudio's. Toen die vanwege corona moesten sluiten, zag Ultrasun de bui al hangen. De directeuren wisten het tij echter te keren door hun zonnenbanken 'om te bouwen' tot luchtzuiverende viruskillers.

Gevaarlijke eigenschappen

Al bijna 50 jaar maakt het in Hengelo gevestigde bedrijf lichtapparaten voor de internationale markt. Hierbij wordt gewerkt met alle types uit het lichtspectrum, van UV-A tot infrarood.

"Alleen voor UV-C licht was nog geen toepassing gevonden, omdat het enkele gevaarlijke eigenschappen heeft", vertelt commercieel directeur Tim Leusink bij 1Twente Vandaag. "Dit licht is het meest effectief om virussen en bacteriën te doden, maar ook gevaarlijk als het rechtstreeks in contact komt met de ogen bijvoorbeeld. Maandenlang is gewerkt aan een machine die in staat is om virussen en bacteriën te elimineren, maar die tegelijkertijd ook veilig is, zodat het gebruikt kan in ruimtes waar veel mensen samen komen."

icon_main_info_white_glyph

Hoe werkt de ViroPower?

Het stoffilter en het HEPA-filter zorgen ervoor dat (fijne) stofdeeltjes, pollen en allergenen uit de lucht gefilterd worden. Hierna zorgen de UVC-lampen ervoor dat 99,9% van de virussen en bacteriën geëlimineerd worden. De ViroPower zuivert tot wel 300 m3 lucht per uur en verbetert de luchtkwaliteit.

60 procent groei

Toen ze twee jaar geleden met het instorten van de markt geconfronteerd werden, lag het idee al op de plank. Hierdoor kon de switch relatief snel gemaakt worden, legt Leusink uit: “Op dat moment hebben we geïnvesteerd in kennis, ontwikkeling en innovatie. In plaats van het afscheid nemen van mensen, hebben we gekozen om de aanwezige kennis en tijd te besteden aan nieuwe innovaties. We zijn in twee jaar tijd met 60 procent gegroeid. We komen nu zelfs mensen te kort om te voldoen aan de groeiende vraag naar de ViroPower én zonnebanken, want die maken we ook nog steeds."

“Maandenlang is gewerkt aan een machine die in staat is om virussen en bacteriën te elimineren, maar die tegelijkertijd ook veilig is, zodat het gebruikt kan in ruimtes waar veel mensen samen komen.”

FC Twente

De ViroPower is al op talloze plekken in Nederland in gebruik. Op kantoren, in crematoria, bij de Luchtverkeersleiding van Maastricht Aachen Airport, op de testlocaties van COVIDTest Nederland en in de kleedkamers van FC Twente. Leusink: "Ons apparaat zorgt ervoor dat 99,9 procent van alle virussen en bacteriën geëlimineerd worden. Op de plekken waar het apparaat in gebruik is, heeft voor zover wij weten, nog nooit een besmetting plaats gevonden."

icon_main_info_white_glyph

KvK Impact Award

Vanwege de switch van zonnebanken naar luchtzuiveraars is het bedrijf nu genomineerd voor de KvK Impact Award, een door de Kamer van Koophandel uitgeschreven prijs voor bedrijven die in crisistijd het hoofd boven water hebben weten te houden dankzij een slimme vinding mét maatschappelijke impact. De bedrijven Attendi, Vodde, 1minuut en Orderli vormen de concurrentie. Leusink heeft zich er een klein beetje in verdiept: "Er zitten best een paar goede kanshebbers bij. Neem Orderli. Dat is een slimme app waarmee je via een QR-code een bestellling kunt plaatsen bij een horecagelegenheid. Ons grote voordeel is dat we een wereldwijd netwerk hebben. We hebben alle dealers en leveranciers gevraagd om te stemmen."

Stemmen

Een stem uitbrengen kan via stemmen.kvkinnovatietop100.nl. Op woensdag 2 februari wordt de winnaar bekendgemaakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.