Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse wijn vanaf nu beschermd door Europa, net als champagne, Parmaham en kaas uit Gouda

240709 druiven wijn PIXABAY
Volgens de Europese Commissie is de wijn uit Twente 'speciaal door het klimaat, het beheer van de wijngaarden en de wijze van produceren'.
Beeld: via pixabay

Je hebt de bubbelwijn uit de Champagnestreek, de gedroogde rauwe ham uit het Italiaanse Parma en sinds gisteren staat ook de Twentse wijn op de lijst met beschermde streekproducten. Dat heeft de Europese Commissie besloten.

De Europese Unie heeft een speciaal register voor beschermde producten, waarop al meer dan 3.500 streekproducten staan. Het doel van zo'n lijst is om te verhinderen dat producenten uit andere regio's en landen hun product onder dezelfde naam gaan verkopen.

“Het verkrijgen van Europese erkenning is de kers op de taart voor de Twentse wijn”

Volgens de Europese Commissie is de wijn uit Twente 'speciaal door het klimaat, het beheer van de wijngaarden en de wijze van produceren'.

Roeland fens boek de wijn de vrouw de kunst liggend
Lees ook
'De Wijn, de Vrouw, de Kunst,' verhalen over de oudste drank ter wereld

De wijn, gemaakt van druiven die geteeld zijn op Twentse bodem, komt in een illuster rijtje met Nederlandse producten te staan. Zo gingen bijvoorbeeld de Noord-Hollandse Goudakaas, de Limburgse vlaai en de Hollandse Nieuwe haring de wijn voor.

'Kers op de taart'

Zo'n drie weken geleden verklapte Han ten Broeke, voorzitter van het Comité Twentse haring Primeur, tijdens een haringparty in Bentelo dat er een aanvraag bij de EU was ingediend voor het beschermen van de Twentse wijn. Hij vertelde dat het krijgen van Europese erkenning 'de kers op de taart' zou zijn voor het streekproduct.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.