Verkeer
Stuur appje
Zoek

Begin volgend jaar duidelijkheid over betaald parkeren in gebied rondom Hart van Zuid in Hengelo

231023 parkeren roc tuindorp blauwe zone 3 FOTO 1 TWENTE
Geparkeerde auto's in Tuindorp 't Lansink, één van de wijken waar mogelijk betaald parkeren wordt ingevoerd.
Beeld: 1Twente

Betaald parkeren, parkeren met vergunning of toch invoering van een blauwe zone? Het college van B en W geeft medio februari 2024 meer duidelijkheid over de beoogde invulling van de nieuwe parkeerregeling in het gebied rondom Hart van Zuid. Daarmee wil de gemeente Hengelo mogelijk parkeeroverlast in het gebied in de toekomst tegengaan.

1.500 nieuwe woningen

In Hart van Zuid komen de komende jaren circa 1.500 nieuwe woningen. Daarom wordt er in het gebied ten noorden van het Esrein betaald parkeren ingevoerd. Om te voorkomen dat nieuwe inwoners of bezoekers straks op zoek gaan naar een gratis parkeerplek in de omliggende wijken, komt er ook in de schil rondom Hart van Zuid een parkeerregeling. Die zal bestaan uit de invoering van blauwe zones of invoering van betaald parkeren of parkeren met vergunning. Voor aangrenzende straten en wijken in het gebied blijft de situatie waarschijnlijk niet zoals die nu is.

Buurtpanels

Een geselecteerde groep inwoners heeft de afgelopen maanden in een aantal bijeenkomsten een reactie mogen geven op de verschillende opties die gemeente Hengelo in gedachten heeft. Uit de gesprekken met inwoners in deze zogenaamde buurtpanels komt naar voren dat de gemeente zelf voorsorteert op de invoering van betaald parkeren. Een blauwe zone wordt gezien als fraudegevoelig. Ook zou dit door de gemeente lastiger digitaal te controleren zijn.

De gemeente zegt het verslag van de sessies met de inwoners mee te nemen bij het verder uitwerken van het plan voor parkeerregulering in het gebied. Als in februari volgend jaar het uitwerkingsplan wordt gepresenteerd, dan is het overigens nog niet definitief. Het plan ligt na publicatie zes weken ter inzake en in die periode kunnen belanghebbenden reageren.

"Alle zienswijzen worden daarna beantwoord en indien nodig nog verwerkt in het plan. Het college neemt daarna opnieuw een besluit. Het uitwerkingsplan wordt dan definitief", zegt de gemeente in een brief aan de inwoners in het gebied.

20231229 plattegrond hvz parkeren gemeente hengelo
Kaartje met toekomstig betaald parkeren in Hart van Zuid en het gebied eromheen, waar ook een parkeerregeling komt.
Beeld: Gemeente Hengelo

Onduidelijkheid

Wanneer en of de nieuwe parkeerregeling van kracht wordt, is dus nog onduidelijk en ook wat de gevolgen voor de inwoners zelf zijn en in welke straten betaald parkeren wordt ingevoerd. Mogelijk komen er in dat geval venstertijden en wordt het voor aanwonenden iets goedkoper parkeren dan in het centrum. De tarieven staan overigens nog niet vast, zolang het uitwerkingsplan niet definitief is.

Bij invoering van betaald parkeren in de schil rondom Hart van Zuid kunnen inwoners in het gebied straks wel een parkeervergunning aanvragen, zoals dat in nu ook in veel andere straten in en rond het centrum geval is. De kosten daarvoor bedragen nu buiten het centum 75,80 euro per jaar voor een eerste auto en 149 euro voor iedere volgende auto.

De gemeente zegt dat de uiteindelijke invoering nog wel even op zich laat wachten. "Er moeten nog veel dingen uitgezocht en geregeld worden."

231023 parkeren roc tuindorp blauwe zone 3 FOTO 1 TWENTE
Lees ook
Hengelo doet parkeeronderzoek rond centrum met auto's die kentekenplaten scannen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.