Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelo doet parkeeronderzoek rond centrum met auto's die kentekenplaten scannen

231023 parkeren roc tuindorp blauwe zone 3 FOTO 1 TWENTE
In Tuindorp 't Lansink staan veel auto's geparkeerd. Sinds enige tijd is aan de noordzijde een blauwe zone ingesteld, wat de druk op het zuidelijke deel van de wijk weer vergroot.
Beeld: 1Twente

De gemeente Hengelo laat volgende week een parkeeronderzoek uitvoeren. Met zogeheten 'scanauto's' worden de herkomstgegevens van geparkeerde auto's verzameld. Hiermee hoopt de gemeente een beeld te krijgen van de parkeerdruk in bepaalde delen van de stad. Aan de hand daarvan kan vervolgens beleid ontwikkeld worden.

Het onderzoek begint op dinsdag 31 oktober en duurt tot ten minste zondag 5 november. Vooral Hart van Zuid en de omgeving rond de binnenstad wordt onder de loep genomen. "De resultaten van het onderzoek zullen worden gebruikt voor ontwikkelingen in en rondom de binnenstad en Hart van Zuid die invloed hebben op het parkeren", schrijft de gemeente Hengelo.

Scanauto's

Ieder jaar wordt er zo'n parkeeronderzoek uitgevoerd en sinds 2021 worden daarbij zogenaamde scanauto's ingezet. De scanauto's zijn van het onderzoeksbureau Trajan en registreren de kentekens van auto's die langs de weg staan. Het bedrijf stuurt de kentekengegevens door aan de RDW, die op zijn beurt het viercijferige postcodenummer doorgeeft aan de gemeente Hengelo. Volgens de gemeente worden alle kentekengegevens na het onderzoek verwijderd en zijn de gegevens niet te herleiden tot personen.

20230523 enschede waarschuwingsbord zone binnenstad controle
Lees ook
Kentekenherkenning inzetten tegen auto's stadserf Hengelo: inbreuk op privacy of pure noodzaak?

Langparkerende studenten

"Bewoners in de buurt van het ROC van Twente ervaren al jaren overlast van langparkerende studenten. Vorig jaar werd een blauwe zone ingesteld in de straten bij het ROC. Hierdoor parkeren de studenten nu verder weg van de school, wat het parkeerprobleem verplaatst", aldus de gemeente.

231023 parkeerdruk tuindorp roc hengelo FOTO
Lees ook
Hoe krijgt Hengelo langparkeerders weg uit Tuindorp 't Lansink?

Vragen

BurgerBelangen-raadslid Jeffrey Scholten heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W en pleit ervoor om het parkeerterrein bij de voormalige Hazemeijerfabriek beschikbaar te stellen: 'Dit terrein zou kunnen dienen als een tijdelijke oplossing voor de parkeerproblematiek in de buurt. Tijdens koopavonden en in het weekend kan dit terrein ook worden gebruikt door bezoekers van de binnenstad', aldus Scholten.

231026 parkeren hengelo onderzoeksgebied
In de gekleurde straten vindt het onderzoek plaats. Rood is 'betaald parkeren', groen is 'vrij parkeren' en blauw staat voor 'blauwe zone'.
Beeld: Gemeente Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.