Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wie of wat maakt Almelo mooier? Alles over de Stadsprijs

20231026 Stadsprijs uitreking 2021
De top drie van de laatste Stadsprijs editie
Beeld: Gemeente Almelo

Wie of wat wint dit jaar de Stadsprijs? Dan hebben we het niet over de gelijknamige wielerronde van Geraardsbergen in België, maar over de prijs die Almelo elke twee jaar uitreikt. De gemeente geeft de onderscheiding aan iets of iemand die structureel een bijzondere bijdrage levert aan de stad. Wie de genomineerden zijn, is nog geheim.

De winnaar van de laatste editie, het Natuurhus, ontving een bedrag van 2.000 euro. Daarmee heeft de stichting onder meer een bhv-cursus aan vijftien vrijwilligers gegeven en geïnvesteerd in materiaal voor de moestuin. Volgens de jury was dit de terechte winnaar vanwege ‘hun inzet, gedrevenheid en doorzettingsvermogen om een unieke groene locatie in het centrum te creëren, met vrijwilligers, waar een breed publiek kan kennismaken met de natuur’.

Wat is de Stadsprijs?

Sinds 1997 wordt de Stadsprijs Almelo tweejaarlijks uitgereikt. Dat maakt dit jaar de veertiende editie. De prijs is voor personen, verenigingen, of andere organisaties die een bijzondere bijdrage leveren aan de stad. De genomineerden hoeven niet uit Almelo te komen, maar moeten Almelo leefbaarder, sportiever, groener, socialer, mooier of leuker maken. Dat moet een structurele bijdrage zijn. Niet een eenmalige goede daad. En wat is de prijs? Een geldbedrag om het goede werk door te blijven zetten voor de Almelose samenleving. Genomineerden worden voorgedragen. Dat kon tot 6 oktober.

Bericht gaat verder onder infoblok

icon_main_info_white_glyph

Alle 13 winnaars

1997 – Bibliotheek Almelo
1999 – Mans Kapbaargmozaik
2001 – Stichting Profronde Almelo
2003 – Boodschappenmand
2005 – Stichting Activiteitengroep Beeklustpark
2007 – Geleraad
2009 – Stichting Atelierroute
2011 – Stichting HobNob
2013 – Almelose Ruiterdagen
2015 – Heracles
2017 – Huis Van Katoen en Nu
2019 – Historisch festival Almelo
2021 – Stichting Natuurhus

Enige van Twente?

Nee, veel gemeenten hebben soortgelijke onderscheidingen. Vaak voor vrijwilligers. Zo heeft Hengelo ‘Stadscompliment De Nijverbij’ als blijk van dank voor personen of organisaties die zich vrijwillig inzetten voor de Hengelose samenleving of die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd. In de eerste stad van Twente wordt de Enschede-speld uitgereikt. Dit jaar waren dat acht vrijwilligers die de speld in ontvangst namen.

De jury

Voor Stadsprijs Almelo is er een onafhankelijke commissie van zes personen. Het college van B&W benoemt deze. Aan deze jury de schone taak om de top drie uit alle inzendingen te vormen. Dit jaar zitten onder andere Brian van Loo, de keeperstrainer Heracles Almelo en Niels Mulder, eigenaar café NielZ in de jury.

Uitreiking

Binnenkort maakt de jury de genomineerden bekend. De winnaar ontvangt 2.000 euro en een wisselbeker. De tweede ontvangt 1.000 euro en de derde krijgt 500 euro. Daarnaast krijgt de top drie een oorkonde en eeuwige roem. Hoeveel inzendingen de jury dit jaar heeft ontvangen, wil de commissie niet verklappen. Vorig jaar waren er 95 kandidaten. Op 8 december is de uitreiking in het stadhuis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.