Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede-speld voor acht vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de stad

Enschede speld 2023 Ernst Bergboer
Acht Enschedeërs kregen dinsdagavond een Enschede-speld als blijk van waardering voor hun bijzondere bijdrage aan stad en samenleving
Beeld: Ernst Bergboer

Acht inwoners van Enschede hebben dinsdagavond uit handen van burgemeester Roelof Bleker een Enschede-speld ontvangen voor hun meer dan gemiddelde inzet voor de samenleving in de stad. Dat gebeurde volgens traditie bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Enschede, die dit jaar in het Muziekcentrum werd gehouden. De gelukkigen met een onderscheiding zijn Rozien Haveman (Stasdeel Noord), Hans van Zuilekom (Stadsdeel Centrum), Site Meijer en Chantal Boer (Stadseel Oost), Chris Neervoort en Miny Schutzeigel (Stadsdeel Zuid), Jelle Wagenaar (Stadsdeel West) en Martine Veneman.

Rozien Haveman

Rozien Haveman draait al jaren de Eetsoos Twekkelerveld. Daarnaast werkt ze een aantal dagen in het Grand Café van Livio en serveert ze eten aan de bewoners in het woonzorgcentrum. Ook maakt ze, bijna dagelijks, tijd om de planten te verzorgen in t Proathuus en zorgt ze daar voor de gezelligheid en verbondenheid van de vrijwilligers en bewoners.

Als er zorgen zijn rondom een buurtbewoner, laat zij dit weten aan hulpverleners en professionals in de wijk. Bij activiteiten in de wijk, zoals de Minimarkt of de Buurtcamping, staat ze direct klaar om mee te helpen, op te bouwen en uiteraard om te koken.

Rozien Haveman Ernst Bergboer
Rozien Haveman
Beeld: Ernst Bergboer

Hans van Zuilekom

Hans van Zuilekom is de stille kracht in de wijkcommissie Laares, waar hij sinds september 2012 deel van uitmaakt. Hij is altijd bereikbaar voor hand- en spandienst als er wat georganiseerd moet worden. Zo vult hij al jaren belastingaangiftes in voor buurtbewoners. Hans

Ondanks zijn vele verdienste voor de wijkcommissie en de inwoners van de Laares, blijft Hans graag op de achtergrond.

Hans van Zuilekom Ernst Bergboer
Hans van Zuilekom
Beeld: Ernst Bergboer

Site Meijer en Chantal Boer

Buren Site Meijer en Chantal Boer zetten zich met hart en ziel in voor de bewoners en kinderen van Dolphia. Samen met een aantal andere initiatiefnemers hebben ze zich sterk gemaakt voor een buurthuis in eigen beheer.

De kracht van Site en Chantal is dat ze de kinderen bij naam kennen en weten waar ze wonen. Door hun contacten met de gemeente en wijkteam vormden ze soms de schakel om hulp in een gezin te organiseren. Ze runden het buurthuis, dat voor hen bijna een tweede huis was, bijna vijf jaar.

Site Meijer en Chantal Boer Ernst Bergboer
Chantal Boer en Site Meijer
Beeld: Ernst Bergboer

Chris Neervoort en Miny Schutzeigel

Chris Neervoort en Miny Schutzeigel organiseren samen al jaren de Ouderensoos in Helmerhoek. Ze verzorgen daar met toewijding en continuïteit de activiteiten. Daarbij hebben ze van begin tot eind de touwtjes in handen. Ideeën zoals een de muziekmiddag, bingoavonden, uitstapjes en buffetjes komen uit hun koker.

Beiden zijn ook nog actief bij andere activiteiten in de wijk. Zo is Chris is onder meer actief bij GroenVerbindt bij Erve Leppink en is Miny onder meer activiteitenbegeleider bij kleinschalig wonen bij de Posten in Erve Leppink.

Chris Neervoort en Miny Schutzeigel Ernst Bergboer
Chris Neervoort en Miny Schutzeigel
Beeld: Ernst Bergboer

Jelle Wagenaar

Jelle Wagenaar zet zich al heel lang in voor de wijk Stadsveld. Als het gaat om vergroening, de wijk leefbaarder maken, of weten wat er speelt onder de bewoners. Hij signaleert knelpunten in de wijk en samen met bewoners komt hij met oplossingen.

Hij is al jaren de kartrekker van de wijkraad en ook in de commissie wijkbudgetten levert hij een belangrijke bijdrage. Daarbij heeft hij altijd het belang van de wijk voor ogen.

Jelle Wagenaar Ernst Bergboer
Jelle Wagenaar
Beeld: Ernst Bergboer

Martine Veneman

Martine Veneman is de bedenker en coördinator van de Sinterklaasactie, waarmee voor kinderen uit gezinnen die klant zijn bij de voedselbank sinterklaascadeaus worden geregeld. Martine koopt hiervoor de cadeautjes. Hiermee rekening houdend of het voor een jongen of meisje is, en voor welke leeftijd.

Wat ooit begon met een club van dertig mensen is inmiddels uitgegroeid tot 220 vrijwilligers.

Martine Veneman Ernst Bergboer
Martine Veneman
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.