Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oprichter Joost Kuckartz te gast in Studio Australië: 'Omdat TU Delft mij afwees startte ik Solar Team Twente'

Twintig jaar geleden begon hij met een studententeam dat als doel had om een race voor zonne-auto’s te winnen. In 2021 zag Joost Kuckartz het Solar Team Twente voor het eerst wereldkampioen worden. In de uitzending van Studio Australië op 1Twente vertelt hij over zijn ervaringen. “Het is heel erg gaaf om te zien hoever het team nu is gekomen.”

Inmiddels woont de oprichter niet meer in de buurt, maar heeft Twente hem verloren aan Salland. Hij is echter nog wel veel bezig met het studententeam. “Je blijft er mee bezig, hoewel de auto niet dezelfde kleur heeft als toen wij begonnen”. Hiermee doelt Kuckartz op de groene zonneauto die toentertijd in samenwerking met sponsor Raedthuys is ontwikkeld.

Oprichting

Kuckartz begon met het Solar Team Twente omdat hij afgekeurd werd door het team in Delft. “Ik las dat het team in Delft meedeed aan deze race, waarna ik gesolliciteerd heb. Het lukte alleen niet om er een functie te bekleden omdat ze alleen master-studenten aannamen”, vertelt de oprichter. “Omdat ik alleen een bachelor deed op dat moment, ging dat avontuur niet door. Hierna ben ik naar de organisatie van de Universiteit Twente gestapt en kreeg ik groen licht om het Solar Team Twente op te richten”.

Andere tijd

“De eerste editie twintig jaar geleden was ook veel chaotischer. We wisten niet wat we konden verwachten en dat is nu wel anders”. In de eerste editie dat Kuckartz met de zonneauto naar Australië vertrok eindigde het team als 9e, maar kwamen ze wel als hoogste nieuwkomer binnen.

In Studio Australië brengt 1Twente elk dag, in samenwerking met Solar Team Twente, updates en gesprekken met gasten. Het was echter niet altijd zo dat het team op de voet gevolgd werd. “Toen ik net begon wilde ik het meer op de achtergrond houden in plaats van hoe dat nu gaat.”

Titelprolongatie

Inmiddels is het team in heel ander vaarwater beland en gaat het voortreffelijk. Dit omdat het team de vorige editie in Marokko wereldkampioen is geworden. Dit WK was in het Noorden van Afrika omdat er door Corona niet in Australië geracet kon worden. De editie van 2019 was tragisch ten einde gekomen, doordat een windhoos de wagen van de weg afblies. Op dit moment staat het team tweede na twee dagen koers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.