Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo krijgt 48 tijdelijke woningen van Den Haag: de helft naar statushouders

Foto hengelo daken stock pixabay
Beeld: Pixabay

Hengelo gaat 48 verplaatsbare tijdelijke woningen plaatsen. De woningen worden betaald door de landelijke overheid en zijn bedoeld om de druk op de woningmarkt te verlichten. De helft van de woningen zal worden toegewezen aan statushouders, terwijl de andere helft bestemd is voor de reguliere doelgroep van woningcorporatie Welbions.

Waar de woningen komen te staan is nog niet bekend. Volgens een woordvoerder van de gemeente Hengelo wordt er momenteel nog onderzoek gedaan naar een geschikte locatie. De gemeente werkt samen met woningcorporatie Welbions om de toenemende wachttijden voor sociale huurwoningen aan te pakken.

Het Rijk betaalt

Naast de reguliere sociale huurwoningen, worden 24 van de tijdelijke woningen gebruikt voor de huisvesting van statushouders. "Deze moeten binnen twee jaar doorstromen naar de reguliere woningvoorraad. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Welbions zal zorgen voor de overplaatsing van statushouders naar de reguliere woningvoorraad in Hengelo." Het stadsbestuur hoeft niet de portemonnee te trekken, aangezien Den Haag de kosten dekt.

Eerder plaatste projectontwikkelaar Leyten-Trebbe al 200 tijdelijke containerwoningen bij Sportlaan Driene. Ook zullen er 72 tijdelijke modulaire woningen worden gebouwd aan de Bandoengstraat en op twee plekken in Veldwijk, aan de Stadionlaan en de Heraklesstraat.

230317 modulaire woningen hengelo GEMEENTE HENGELO
Lees ook
Hengelo krijgt nog dit jaar 72 modulaire woningen in Veldwijk en 't Woolde

Statushouders

Het Rijksvastgoedbedrijf levert tijdelijke woningen aan gemeenten en woningcorporaties die hierom verzoeken. Het Rijk betaalt, maar onder de strenge voorwaarde dat de gemeente gedurende de komende tien jaar moet garanderen dat de helft van de woningen bewoond wordt door statushouders. "Na tien jaar zullen de woningen volledig beschikbaar zijn voor de brede volkshuisvestingsdoelstellingen van de gemeente en de corporatie."

Het huisvesten van statushouders is problematisch vanwege het woningtekort. Afgelopen zomer kreeg Hengelo van de provincie Overijssel te horen dat ze meer moeten doen om huisvesting te bieden aan statushouders.

Kasbah stockfoto 2023
Lees ook
Provincie vindt dat Hengelo meer moet doen om statushouders te huisvesten

Asielzoekers

Naast statushouders zal Hengelo de komende jaren 350 opvangplaatsen beschikbaar houden. Momenteel worden ongeveer 250 asielzoekers ondergebracht in het asielzoekerscentrum in het voormalige woonzorgcentrum Hooghagen. Bovendien worden honderden Oekraïense vluchtelingen opgevangen in het voormalige stadskantoor aan de Hazeweg.

20221018 wss tower hengelo
Lees ook
Eerst tien jaar statushouders, daarna technisch toptalent in voormalig stadskantoor Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.