Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eerste tachtig jongeren nemen intrek in containerwoningen Hengelo

UNIT074 is een nieuw complex met containerwoningen in Hengelo aan Sportlaan Driene. Eind december vorig jaar werd begonnen met de bouw, een half jaar later staan ze er: tweehonderd wooneenheden bedoeld voor jongeren tussen de 18 en de 30 jaar.

De eerste tachtig bewoners hebben inmiddels hun intrek genomen. “Volgende week wonen hier al 110 jongeren, het loopt dus écht storm”, zegt Soner Petekci, woonconsulent bij Welbions. Hij is inmiddels druk met de opleveringen en vertelt over het project dat in korte tijd van de grond is getild. Welbions wilde jongeren snel woonruimte kunnen bieden. Daarom werd besloten om tweehonderd tweedehands zeecontainers uit Amsterdam te transformeren tot luxe appartementjes van 28 vierkante meter. “Hiermee konden we tweehonderd jongeren vrij snel een woning aanbieden, een doelgroep waarvoor het op dit moment niet te doen is om eigen woonruimte te vinden.”

Van alle gemakken voorzien

In een modelwoning is te zien hoe het ingericht kan worden. De wooneenheden zijn van alle gemakken voorzien, zoals WiFi en een eigen keuken met koelkast en inductiekookplaat. "De containerwoningen zijn volledig elektrisch, dus van het gas af en Welbions heeft 476 zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Er zit een boiler in waarmee je wel 12 minuten onder de douche kunt staan", zegt Petekci, die nu speciaal voor dit project werkt. "De bovenverdieping van het complex is gereserveerd voor internationale studenten. Die zijn al volledig ingericht. Daarom zijn die ook iets duurder."

Op het ruime groene terrein om het complex heen is het een drukte van belang. Allerlei busjes rijden af en aan, van schoonmaak- en bouwbedrijven tot en met groenbedrijven. Alles, zowel binnen als buiten, moet er spik en span uitzien.

“Het bevalt me heel erg goed. Het is wel heel erg wennen nog. Ik ben nog van alles aan het inrichten.”

Eerste bewoners

Gloednieuwe bewoonster Iris van der Struik heeft haar appartementje bijna helemaal klaar. "Ik kreeg 27 juni de sleutel. Op 28 juni zat ik er al in en ik heb al een leuk contact met mijn overbuurvrouw." Iris woont inmiddels drie weken in het complex en is blij met haar nieuwe optrekje. “Het bevalt me heel erg goed. Het is wel heel erg wennen nog. Ik ben nog van alles aan het inrichten en moet nog een muur schilderen.” De studente was al een tijdje op zoek naar woonruimte, maar er was weinig geschikt aanbod. Het project met de containerwoningen in Hengelo kwam dus als een geschenk uit de hemel.

Alle woningen hebben ook een balkonnetje in het groen. Iris kijkt op een grasveld met daarachter de bomenrij van het fietspad langs 't Swafert uit. “Het is supergezellig hier. Laatst hebben we hier ook een avondje Rummikub gespeeld en soms zitten we gezellig met elkaar op het balkon te borrelen, dus er gebeurt genoeg hier.”

Unit074 containerwoningen hengelo bewoonster iris van der struik foto gerda minkjan
Iris van der Struik is één van de eerste bewoners van UNIT074, een nieuw complex met containerwoningen aan Sportlaan Driene in in Hengelo.
Beeld: Gerda Minkjan

Kleine wasjes, grote wasjes

Naast de containers is er voor alle bewoners ook een deel van het voormalige ROC als algemene ruimte ingericht. "Hier hebben we ook een was- en droogruimte en de bewoners kunnen daar met een app gebruik van maken", zegt Soner trots. "De grote hal wordt door bewoners zelf ingericht. Wijkracht zit hier ook 16 uur in de week en ze zijn al samengekomen met bewoners om daarvoor commissies op te richten.

Achter de grote hal ligt een joekel van een gemeenschapsruimte met een 'state of the art' keuken, eettafels en -stoelen en een groot bankstel. Bewoners kunnen daar niet alleen koken en eten en chillen maar er worden nu ook al spelletjesavonden georganiseerd.

“Hiermee konden we tweehonderd jongeren vrij snel een woning aanbieden, een doelgroep waarvoor het op dit moment niet te doen is om eigen woonruimte te vinden”

Veiligheid

Bewoners hoeven zich geen zorgen te maken over grote geluidsoverlast of brandgevaar, zegt beheerder Gerrit Kruize. "Er zijn geluidstesten gedaan; gestamp hoor je bijvoorbeeld nauwelijks, alsof het uit de verte komt. Tussen de containers is geluid- en brandwerend materiaal aangebracht zodat er geen brandgevaar is. Er is ook een sprinkler-systeem aangelegd."

Hij en zijn collega Farid Bouzidi zorgen er 32 uur per week voor dat de jongeren met al hun vragen bij hen terecht kunnen. Er is ook een spreekuur voor bewoners, voor klachtenbehandeling bijvoorbeeld." Vanwege de internationale studenten, die hier binnenkort ook intrekken, zijn alle belangrijke zaken ook overal in het Engels aangegeven.

Meer informatie over de containerwoningen kun je vinden op de website van Welbions.

Unit074 containerwoningen hengelo model woning foto gerda minkjan
De containerwoningen zijn van alle gemakken voorzien, zoals WiFi en een eigen keuken met koelkast en inductiekookplaat.
Beeld: Gerda Minkjan
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.