Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Eerst tien jaar statushouders, daarna technisch toptalent in voormalig stadskantoor Hengelo

433896 hazenweg
Op termijn moet het voormalige stadskantoor van de gemeente Hengelo een 'bruisende hotspot worden voor internationaal talent'. In de tussentijd mag het pand voor de duur van maximaal tien jaar gebruikt worden voor de opvang van 75 statushouders.
Beeld: 1Twente

Op termijn moet het voormalige stadskantoor van de gemeente Hengelo een 'bruisende hotspot worden voor internationaal talent'. In de tussentijd mag het pand voor de duur van maximaal tien jaar gebruikt worden voor de opvang van 75 statushouders. Dat zijn de gemeente Hengelo en de nieuwe eigenaar Livingstone B.V., een onderneming van Kees Koolen, overeengekomen.

Acht ton subsidie

De eerste verdieping en één van de drie vleugels van het pand aan de Hazenweg worden omgebouwd tot 75 appartementen voor statushouders. Daarvoor is een rijkssubsidie ter hoogte van bijna acht ton beschikbaar. Voorwaarde voor het verkrijgen van dat geld is wel dat voor 31 december aanstaande de eerste woning opgeleverd moet worden en uiterlijk 31 december 2023 de laatste. Dit staat los van de 450 slaapplaatsen die beschikbaar zijn of nog komen voor ontheemde Oekraïners, in de twee andere vleugels en op de verdiepingen twee tot en met zeven.

“Een deugdelijk beheer van de locatie is wat ons betreft essentieel.”

Work Study Stay Tower

Koolen heeft de intentie om vanaf 2032 het pand in z'n geheel in gebruik te nemen als een zogeheten 'Work Study Stay Tower' (WSS Tower). In een brochure vol mooie plaatjes legt de ondernemer uit waarom hij op deze plek zo'n 'werk-studeer-verblijf-toren' wil realiseren: "Drijvende factor voor de aankoop was dat, met de ambities van Twente om een technologische topregio te worden en van The Green Box (een clustering van bedrijven actief op het gebied van de energietransitie, red.) om een toonaangevende campus te worden, er een grote behoefte zal ontstaan voor het tijdelijk huisvesten van kenniswerkers in een aantrekkelijke, internationaal georiënteerde omgeving."

Welbions

Volgens Koolen is dit type huisvesting momenteel niet of nauwelijks aanwezig, terwijl de behoefte om talent uit diverse landen in de wereld aan te trekken steeds groter wordt: "Naast het tijdelijk huisvesten van talent voorziet WSS Tower ook in een behoefte naar kantoorruimte op maat en flexibel qua omvang en tijdsduur."

De gemeente bekijkt nog of woningcorporatie Welbions een rol kan spelen in beheer en toewijzing van woningen aan statushouders. Zo houdt Welbions in Hengelo overzicht van plaatsing van statushouders. De corporatie let ook op de doorstroming naar reguliere huurwoningen.

Deugdelijk beheer

Het college van B en W erkent dat er risico's zitten in het concentreren op één locatie van zeer verschillende doelgroepen, zoals studenten, ontheemde Oekraïners en statushouders: "Een deugdelijk beheer van de locatie is daarom wat ons betreft essentieel."

Dat de gemeente Hengelo vooral blij is dat er de komende jaren voldaan kan worden aan de eisen van het Rijk om vluchtelingen en statushouders op te vangen, blijkt uit het feit hoe vaak het woord 'statushouders' voorkomt in de twee pagina's tellende brief bij het stuk: tien keer. Livingstone focust liever op het toekomstplaatje van het pand: in de twaalf pagina's tellende brochure van het bedrijf komt het woord slechts twee keer voor.

433896 hazenweg
Lees ook
Opvang Hazenweg Hengelo wordt klaargemaakt voor meer vluchtelingen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.