Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bosbrand in Australië verstoort laatste testdag voor Solar Team Twente

20231013 Solar team Twente tijden bosbrand
Beeld: Solar team Twente

Een lokale bosbrand in Australië zorgt ervoor dat de laatste testdag van Solar Team Twente is uitgelopen op een deceptie. Tijdens de laatste racesimulatie op een openbare weg bij Darwin ontstond er in een nabijgelegen bos een brand. Het vuur breidde zich rap uit, waardoor de test werd afgeblazen. Dit is de tweede tegenslag voor het team nadat het eerder al in tijdnood kwam door een langdurige reparatie aan de zonneauto.

De racesimulatie van vrijdag was één van de laatste momenten waarop het Enschedese team zich kon voorbereiden op de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. De simulatie is een essentieel onderdeel in de voorbereiding. “Tijdens deze training stond de goede samenwerking tussen de teamleden centraal. Dat we onze oefening nu eerder hebben moeten afbreken betekent dat we weer een deel van de voorbereiding missen”, aldus teamleider Tim Woertman.

Ondanks alles heeft het team het eerste gedeelte van de racesimulatie naar tevredenheid kunnen afronden. “De scenario’s en protocollen die geoefend zijn werden goed uitgevoerd en er wordt binnen het team goed gecommuniceerd”, prijst Woertman. “Dat zo’n positieve dag wordt ingekort door een bosbrand is dan wel erg spijtig”.

Solar Team Twente auto met rook door bosbrand Solar Team Twente
Beeld: Solar Team Twente

Bosbranden

Bosbranden zijn niet nieuw in Australië. Voor de Enschedese studenten is dit toch een opmerkelijke ervaring. “Dichte rook hing over de weg, asdeeltjes waaiden in het rond, en hier en daar zag je echt hoge vlammen”, zegt coureur Danique Kottier. “Dan komt klimaatverandering ineens heel dichtbij." Het team is op tijd in veiligheid gebracht. Er is geen schade of letsel veroorzaakt.

Voorbereidingen

Het is nog onduidelijk welke invloed deze gebeurtenis heeft op de verdere voorbereiding. “Door eerdere tegenslagen misten we al een aantal testmomenten. Dit helpt niet mee ons goed voor te bereiden op de race die zondag 22 oktober begint”, zegt Woertman. “Het gaat erg spannend worden. We hopen dat we het komende weekend wat voorbereidingstijd nog in te halen om maandag de technische keuring goed te beginnen.”

Zonneauro weer terug op kracht Solar Team Twente
Lees ook
Solar Team Twente herstelt schade zonneauto en richt zich op 'race tegen de klok'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.