Verkeer
Stuur appje
Zoek

Krakers terug in Wegener-pand

De krakers van het voormalige Wegener-pand aan de Enschedese Getfertsingel zijn terug. Burgermeester Roelof Bleker gelastte hen vrijdagmiddag het pand tijdelijk te verlaten met het oog op veiligheidsrisico’s rond een aangekondigd evenement op het terrein.

Het gemeentelijke dwangbevel gold van zaterdag- tot maandagochtend tien uur. Iedereen die zich in die periode in of rond het pand zou bevinden, of de zegels van de toegangsdeuren verbrak, was strafbaar.

Behoefte

Een groepje sympathisanten verzamelde zich maandagochtend bij het voormalige Wegener-complex om de gekraakte ruimte weer in gebruik te nemen. De krakers protesteren tegen de langdurige leegstand van onder meer het nu in gebruik genomen pand, terwijl er onder verschillende groepen kunstenaars en creatievelingen, maar ook onder studenten, grote behoefte is aan ruimte en ontmoeting.

Dwangbevel
Lees ook
Wegener-kraakpand tijdelijk ontruimd, zorgen om veiligheid na aankondiging bijeenkomst

Het College van B&W wil uitzetting van de krakers en heeft aangifte gedaan. Het gesprek over ruimte-behoefte moet wat de gemeente betreft op een andere manier en op een andere plek. De kwestie ligt bij het Openbaar Ministerie.

Kraken is illegaal. Dat geldt niet per se voor gebruik dan wel bewoning van het gekraakte pand. Naar alle waarschijnlijkheid zal een rechter een oordeel moeten vellen over de legitimiteit van dat gebruik, dan wel die bewoning, en de vermeende langdurige leegstand.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.