Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wegener-kraakpand tijdelijk ontruimd, zorgen om veiligheid na aankondiging bijeenkomst

Dwangbevel
Het gekraakte Wegener-pand is op last van burgemeester Roelof Bleker tijdelijk ontruimd en verzegeld.
Beeld: Ernst Bergboer

Het gekraakte Wegener-pand is op last van burgemeester Bleker tot maandagochtend ontruimd. De maatregel volgde na een op social-media verspreid bericht over een feest dat zaterdagavond op het terrein gehouden zou worden.

Het op socials verspreide bericht was een aankondiging van een onder meer een jamsessie en een rave. Omdat er ook bier gekocht kon worden en het evenement zonder vergunning in een gekraakt pand zou plaatsvinden, besloot Bleker tot een dwangbevel voor tijdelijke sluiting. De krakers moesten het pand van zaterdag- tot maandagochtend verlaten.

Illegale rave of informatie en demonstratie

Het op socials verspreide bericht was naar eigen zeggen niet afkomstig van de krakers, maar circuleerde in gebruikersgroepen waarvan veel sympathisanten van de krakers lid zijn. De krakers zeggen van plan te zijn geweest om het evenement het karakter van een informatiebijeenkomst te geven. Met als doel meer uitleg te verschaffen over de beweegredenen en plannen voor de kraak.

“Ik denk dat ze bang waren voor een illegale rave”

Die bijeenkomst zou dan tevens een demonstratief karakter moeten krijgen. Maar daar ging de burgemeester niet in mee.

‘In strijd met het recht op bijeenkomst en demonstratie’

Krakers Joachim Brandenburg en Niek Wolthuis hebben, na overleg met hun advocaat, besloten het dwangbevel op te volgen. Het voormalige Wegenerpand is op zaterdagmorgen om tien uur verzegeld door de politie. Op maandagochtend om diezelfde tijd mogen de krakers er weer in.

“Er was te weinig tijd om er nog tegen in verweer te kunnen komen”, zegt Brandenburg, die desondanks juridische stappen overweegt tegen de beslissing. Wat hem betreft is die een aantasting van het recht op bijeenkomst en demonstratie en het woonrecht. “Ik heb heel veel evenementen georganiseerd en ik weet precies hoe het zit met veiligheidsnormen voor bijeenkomsten en evenementen. We hebben nog voorgesteld om het buiten te doen, maar ook dat mocht niet.”

Joachim Brandenburg 2
Lees ook
Aloude thema’s het motief voor kraak voormalige perscomplex in Enschede

“Ik denk dat ze bang waren voor een illegale rave,” gokt Wolthuis, die overigens met een zestal anderen in december vorig jaar een dubbel woonhuis aan de Haaksbergerstraat kraakte. De bewoners van dat pand zijn nog altijd in onderhandeling met woningstichting Domijn over een huurcontract.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.