Verkeer
Stuur appje
Zoek

Krakers Wegener-pand moeten eruit, protest voorafgaand aan raadsvergadering

Krakersprotest 2
Hoofdkraker Joachim Brandenburg spreekt een groep sympathisanten toe bij het Enschedese Stadhuis.
Beeld: Ernst Bergboer

De rechter-commissaris heeft uitspraak gedaan in de kraakzaak rond het voormalige Wegener-pand aan de Enschedese Getfertsingel. De gemeente heeft naar zijn oordeel voldoende aangetoond dat het pand in gebruik is - en dus niet langdurig leegstaat - en toestemming gegeven om het te ontruimen. De krakers krijgen tot 21 september de tijd om het complex te ontruimen.

De rechter-commissaris had een afweging te maken tussen de behoefte aan wonen, dan wel ruimte, en de vraag in hoeverre het gekraakte pand leegstond. Die afweging viel uit in het voordeel van de gemeente, die aangifte van de kraak had gedaan.

Oordeel: geen leegstand

De rechter-commissaris achtte in zijn vonnis de behoefte aan wonen voldoende aangetoond. Dat is op zich een belangrijke notie: kraken is illegaal, maar dat wonen - dan wel het gebruik van de ruimte - niet. Was dat de meest zwaarwegende afweging van de rechter geweest, dan had dat mogelijk geleid tot een vonnis waarin er afspraken over bijvoorbeeld huur gemaakt moesten worden.

Dat het oordeel anders uitviel, heeft onder meer te maken de vraag of het pand leegstond op het moment dat het werd gekraakt. Daarin oordeelde de rechter-commissaris dat de gemeente afdoende heeft aangetoond dat het pand in gebruik is en dat lopende afspraken met gebruikers door de kraak in gedrang komen.

Joachim Brandenburg 1
Lees ook
Krakers voormalige Wegener-pand donderdag gehoord door Almelose rechtbank

'De eigenaar [dat is in dit geval de gemeente, red.] heeft ‘een voldoende concreet, spoedeisend belang … bij ingebruikneming, en daarmee ontruiming van het pand’, zo luidt het vonnis. Daarbij vond de rechter-commissaris dat de belangen van de ‘bewoners’, lees: krakers, niet zo uitzonderlijk zijn dat zij het pand mogen blijven gebruiken.

Protest

De krakers en een dertigtal sympathisanten verzamelden zich maandagavond bij wijze van protest voor Enschedese Stadhuis, voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering. Daar deelde hoofdkraker Joachim Brandenburg het vonnis officieel mee. Vijftien sympathisanten namen aansluitend plaats op de publieke tribune en woonden het eerste deel van de raadsvergadering bij. Daarin stelde de PVV een aantal vragen over de kraak.

Wordt vervolgd

Wethouder Jeroen Diepemaat, verantwoordelijk voor onder meer het gemeentelijke vastgoed, herhaalde zijn eerder gemailde toezegging in gesprek te willen met de krakers, zij het niet eerder dan dat zij het gekraakte pand hebben verlaten. Hij zei begrip te hebben voor het appèl dat de krakers doen op de behoefte aan ruimte, maar niet voor het kraken. Hij zei de opdracht van de gemeenteraad om ruimte te vinden voor creatieve broedplaatsen gestand te blijven doen.

Krakersprotest 1
Een dertigtal krakers en sympathisanten verzamelden zich maandagavond, nadat de rechter-commissaris oordeelde dat de krakers uit het Wegener-pand moeten, bij het Enschedese Stadhuis.
Beeld: Ernst Bergboer

De krakers geven bij monde van Brandenburg aan een goed gevoel te hebben bij de boodschap die zij wilden overbrengen, blij te zijn met de toezegging van de wethouder om in gesprek te gaan en zich te beraden op vervolgstappen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.