Verkeer
Stuur appje
Zoek

Krakers moeten van rechter Hengelo's woonhuis binnen twee weken verlaten

240201 kraakpand hengelo 2 GOOGLE jpg
De krakers zijn vorig jaar zomer in dit dubbele woonhuis komen wonen, maar moeten nu binnen twee weken hun biezen pakken.
Beeld: Google streetview

Een groepje krakers moet een leegstaand woonhuis aan de Haaksbergerstraat in Hengelo verlaten. Dat heeft de rechtbank besloten. De krakers zijn vorig jaar zomer in het dubbele woonhuis, dichtbij het Twentekanaal, komen wonen, maar moeten nu binnen twee weken hun biezen pakken.

Deksel op de neus

Het openbaar ministerie (OM) was vorig jaar een juridische strijd begonnen om de krakers eruit te krijgen. Eind vorig jaar kregen de officier van justitie en de eigenaar van het pand nog de deksel op de neus, toen een rechter-commissaris oordeelde dat de krakers mochten blijven. Tegen dat besluit is hoger beroep aangetekend.

Natuur

Het OM heeft volgens de rechtbank voldoende aangetoond dat de eigenaar het pand sinds 2009 expres leeg heeft laten staan voor natuurontwikkeling in het gebied. Het erf maakt deel uit van de zogenoemde gemeentelijke hoofdstructuur. Al meerdere jaren wordt er onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van plant en dier in het gebied.

Bouwkundige staat erg slecht

Daarnaast is uit verschillende onderzoeken vast komen te staan dat de bouwkundige staat van het dubbele woonhuis erg slecht is. In een van de rapporten staat dat het pand ‘niet veilig kan worden bewoond’.

De krakers geven aan dat ze in het gebouw zijn getrokken, omdat ze geen huis kunnen vinden in de regio. Maar dit argument is voor de rechtbank niet zwaarwegend genoeg om het kwartje hun kant op te laten vallen. Ze hebben nog wel twee weken de tijd gekregen om een ander onderkomen te zoeken.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.