Verkeer
Stuur appje
Zoek

SP hekelt niet betrekken Hengelose milieuraad bij ‘bomendeal’ NX Filtration

Actie sp jongeren gouden gieter
Beeld: Vincent Mulder

De Hengelose SP-fractie is niet te spreken over het feit dat de Natuur- en Milieuraad Hengelo (NMRH) niet betrokken werd bij de zogenaamde ‘bomendeal’ rondom het oppompen van grondwater door de nog te bouwen fabriek NX Filtration. Tegenstanders zijn bang dat het oppompen van water ten koste gaat van 900 gemeentebomen. Volgens wethouder Gerard Gerrits is een onafhankelijke bomenexpert ingehuurd bij het opstellen van het plan en zegt dat de groenbelangenclub geen adviesorgaan is.

Gouden gieter

Voorafgaand aan de laatste gemeenteraadsvergadering hield SP Jongeren een protestactie tegen de het oppompen van grondwater. Uit handen van de socialistische jongerenbeweging kreeg wethouder Gerard Gerrits symbolisch een gouden gieter uitgereikt. Met de gieter kan Gerrits, volgens SP Jongeren, ‘zelf ieder jaar de bomen water geven'. Volgens de SP en de milieuclub is het niet wenselijk dat er water wordt weggepomp uit de zogenaamde hoofdgroenstructuur.

“Waarom is de milieuraad niet betrokken bij de bomendeal?”

900 bomen

“Het oppompen van 700 miljoen liter water gaat voor grote schade zorgen bij de bomen. Waarom is de milieuraad niet betrokken bij de bomendeal?”, vraagt SP-raadslid Vincent Mulder zich af. Volgens wethouder Gerard Gerrits is dat niet de rol van de NMRH: “De NMRH is een belangenorganisatie en zit aan de De Groene Tafel (overleg natuurorganisaties en gemeente Hengelo, red.), maar is geen adviesorgaan.”

Volgens het college is het lot van de bomen goed geborgen door de afspraken die gemaakt zijn met het bedrijf. Het bedrijf heeft een onafhankelijke bomenexpert in de arm genomen om te onderzoeken welk effect de wateronttrekking op de bomen hebben. In droge perioden moet het bedrijf de bomen van water voorzien. Dit gaat met zo'n vijftig tankwagens. “Daarnaast gaan wij als gemeente niet over wateronttrekking.”

230509 NX Filtration Hengelo
Lees ook
NX Filtration bouwt al in Hengelo, terwijl bezwaren tegen grootschalige wateronttrekking toenemen

'Kritischer zijn'

Volgens het raadslid had het college een kritischer houding mogen aannemen bij het toekennen van de bouwvergunning. De bouwwerkzaamheden waren al gestart, zelf voordat er een beslissing is genomen over een onttrekkingsvergunning.

“Wij willen werken op een verantwoorde manier en als goede buur, met minimale impact voor mens en milieu.”

'Vragen beantwoorden'

Gerrits geeft aan bereid te zijn om alle vragen beantwoorden en onduidelijkheden weg te nemen bij de milieuraad. Eerder deze maand werd een bezwaar van de milieuraad van tafel geveegd door de rechter. Volgens de bestuursrechter had de NMRH te laat protest aangetekend.

icon_main_info_white_glyph

NX Filtration

NX Filtration maakt membraanfilters, waarmee vervuild water gereinigd kan worden. Het bedrijf is gevestigd in Enschede en is een fabriekspand aan het bouwen in Hengelo. Jaarlijks heeft het bedrijf zo'n 700 miljoen liter water nodig voor de productie van de membranen. Door het oppompen van grondwater komen 900 gemeentelijke bomen in gevaar. De gemeente Hengelo heeft een deal gesloten met NX Filtration om tijdens droge perioden de bomen water te geven.

'Verantwoordelijke manier'

Het bedrijf maakte eerder bekend dat zij beschikken over alle nodige vergunningen. "Wij hebben als doel om schoon en betaalbaar water haalbaar te maken over de hele wereld. Hier werken wij iedere dag aan met 180 collega’s, die een hart voor duurzaamheid hebben. Wij willen werken op een verantwoorde manier en als goede buur, met minimale impact voor mens en milieu."

230509 nx filtration 2
Lees ook
NX Filtration over nieuwbouw Hengelo: 'Wij beschikken over de benodigde vergunningen'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.