Verkeer
Stuur appje
Zoek

NX Filtration over nieuwbouw Hengelo: 'Wij beschikken over de benodigde vergunningen'

230509 NX Filtration Hengelo
Zo moet het in aanbouw zijnde pand in Hengelo er straks gaan uitzien.
Beeld: Leferink Architecten

"Wij beschikken over de vergunningen die nodig zijn voor de bouw van ons bedrijf in Hengelo." Dat zegt een woordvoerder van het nu nog in Enschede gevestigde NX Filtration als reactie op de aantijgingen dat het bedrijf niet over de juiste vergunningen zou beschikken.

Stopzetten bouw geëist

Dat laatste stelt de Natuur- en Milieuraad Hengelo en daarom heeft deze organisatie de Almelose jurist Marcel Middelkamp in de arm genomen. Hij gaat de rechter vragen of de bouw van de hal aan de Haaksbergerstraat stopgezet kan worden.

Membraanfilters

NX Filtration maakt membraanfilters, waarmee zwaar vervuild water gereinigd kan worden. Een vinding die wereldwijd aftrek vindt, vandaar de razendsnelle groei van het bedrijf, dat haar twee Enschedese locaties wil inruilen voor een plek in Hengelo, op het High Tech Systems Park bij Thales. Het bedrijf heeft voor dat productieproces enorme hoeveelheden water nodig: jaarlijks 700 miljoen liter, vergelijkbaar met het watergebruik van een gemeente als Borne. Vitens wil het niet leveren en dat betekent een forse aanslag op de grondwatervoorraad in Hengelo-Zuid. Daarnaast loost het bedrijf afvalwater dat lastig te zuiveren is.

“Wij willen werken op een verantwoorde manier en als goede buur, met minimale impact voor mens en milieu.”

Minimale impact

Het bedrijf laat nu weten dat ze wél beschikken over de benodigde vergunningen. Daarnaast zegt een woordvoerder van NX Filtration dat ze 'continu in gesprek blijven met de gemeente en de provincie'. Een reactie op een schriftelijk verzoek aan het bedrijf liet enkele dagen op zich wachten, maar nu komt het bedrijf dus alsnog met een statement: "Wij hebben als doel om schoon en betaalbaar water haalbaar te maken over de hele wereld. Hier werken wij iedere dag aan met 180 collega’s, die een hart voor duurzaamheid hebben. Wij willen werken op een verantwoorde manier en als goede buur, met minimale impact voor mens en milieu."

230509 NX Filtration Hengelo
Lees ook
Jurist eist bouwstop: 'NX Filtration bouwt in Hengelo zonder de benodigde stikstofruimte'

Verantwoord ondernemerschap

En dan over de juridische kant van het verhaal: "Verantwoord ondernemerschap betekent ook dat wij, net als ieder ander bedrijf, gebonden zijn aan wetten en regels. Zo beschikken wij over de vergunningen die nodig." Daar wil de woordvoerder van NX Filtration het bij laten: "Wij onthouden ons verder van inhoudelijk commentaar."

Rechtmatigheid

Jurist Marcel Middelkamp is door de Natuur- en Milieuraad Hengelo gevraagd te kijken naar de rechtmatigheid van de vergunningen van het bedrijf. Hij stelt: "Het bedrijf heeft drie vergunningen nodig, maar heeft er nog maar één en zelfs die rammelt aan alle kanten."

Uitspraak

De gemeente Hengelo liet eerder al weten 'in afwachting te zijn van de uitspraak van de voorzieningenrechter en tot die tijd geen nadere mededelingen te doen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.