Verkeer
Stuur appje
Zoek

Na jaren praten koopt gemeente Enschede het ING-pand, maar slopen en bouwen is er nog niet bij

20230719 ING Enschede Kop Boulevard 1945 Wilco Louwes
De aankoop ING-pand stond al jaren hoog op het prioriteitenlijstje van het college.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Jaren heeft de gemeente Enschede ervoor moeten onderhandelen. Maar nu is het voormalige bankgebouw van de ING aan de Boulevard 1945 eindelijk in bezit. Het prestigieuze bouwplan waarvoor de verwerving van het pand nodig was, ligt echter op zijn gat. De bank kan daarom nog maximaal anderhalf jaar blijven zitten.

De aankoop van het ING-pand, op de hoek van de Boulevard 1945 en de Nijverheidstraat, is al sinds 2018 een topprioriteit. Dat had alles te maken met de beoogde bouw van 600 appartementen in het plan Kop Boulevard. Nu het contract tussen investeerder LIFE en de gemeente Enschede voor een deel van het plan is ontbonden, komt er voorlopig niets. Toch heeft wethouder Jeroen Diepemaat de aankoop van het pand en het omliggende perceel altijd doorgezet.

Strategische bouwlocatie

"Grondbezit speelt een cruciale rol bij het uitoefenen van controle over een ontwikkeling", laat wethouder Diepemaat in een persbericht van de gemeente optekenen. Het perceel waarop het ING-pand is gevestigd wordt gezien als een toplocatie, een strategische plek in hartje Enschede. "Met de verwerving van het ING-pand heeft de gemeente aanzienlijk meer regie over het project in vergelijking met voorgaande jaren."

Op korte termijn zal er overigens geen ontwikkeling plaatshebben op het kersverse stukje gemeentegrond. De ontwikkeling van een nieuw bouwplan op het perceel - en het naastliggende terrein waar tot voor kort het SLO-pand stond - kan nog enkele jaren in beslag nemen.

Nachtclub en skatepark

De ING mag nog tot eind 2024 in het pand blijven zitten. Ondertussen gaat de bank op zoek naar een vervangende kantoorlocatie in elders in de stad. Of het gebouw na een verhuizing van de ING direct gesloopt gaat worden is ook nog maar de vraag. De gemeenteraad heeft dinsdagavond de wethouder opgedragen om in gesprek te gaan met culturele broedplaatsen over een tijdelijke invulling van het pand.

20230524 Kop Boulevard SLO terrein ING Enschede Wilco Louwes
Lees ook
Geen woontorens, maar een skatepark: prestigieuze bouwlocatie in Enschede krijgt tijdelijke invulling

Vanuit de sector is er al een idee geopperd bij de politiek. Het initiatief NiCE (Nightclub Collective Enschede) pleit voor een nachtclub. Het idee wordt als aanvulling gezien voor het tijdelijke gebruik van het naastliggende terrein, dat sinds de sloop van het SLO-pand braak ligt. Hier wil de gemeente een tijdelijk skatepark mogelijk maken.

icon_main_info_white_glyph

Aankoopsom niet bekend

De gemeente heeft in 2018 al het voorkeursrecht gevestigd op het perceel van de ING aan de Boulevard 1945. De onderhandelingen over de aankoop waren toen al bezig. Op maandag 17 juli is de aankoop officieel afgerond. Voor welk bedrag, dat is niet bekend gemaakt. De gemeenteraad heeft eerder dit jaar - onder geheimhouding - een krediet ter beschikking gesteld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.