Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen woontorens, maar een skatepark: prestigieuze bouwlocatie in Enschede krijgt tijdelijke invulling

20230524 Kop Boulevard SLO terrein ING Enschede Wilco Louwes
De Kop Boulevard gaat voorlopig niet door. Het SLO-terrein krijgt een tijdelijke invulling met een skatepark.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Het had volgens de oorspronkelijke plannen nu een komen en gaan van bouwvoertuigen moeten zijn in hartje Enschede. Maar het prestigieuze bouwplan Kop Boulevard werd afgelopen najaar afgeblazen. Voorlopig geen woontorens dus op de plek waar tot voor kort nog het zogenoemde SLO-pand stond. Het braakliggende krijgt nu een tijdelijke invulling met een skatepark.

Het megabouwplan Kop Boulevard werd in 2018 groots aangekondigd. Er zou een totale investering van 150 miljoen euro mee gemoeid zijn. Het plan omvatte 530 appartementen tussen het Koningsplein en het kruispunt met de Haaksbergerstraat. De start van de bouw van het laatste woongebouw was gepland voor eind 2023. Maar het liep anders: in november gingen de gemeente Enschede en de Belgische investeerder LIFE uit elkaar.

Visitekaartje

In afwachting van nieuwe plannen ligt de beoogde bouwlocatie op de hoek Boulevard 1945/Beltstraat braak. Het kantoorgebouw waar ooit Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) was gevestigd stond min of meer in de weg en is eind vorig jaar gesloopt. Een kale vlakte is echter ook niet het visitekaartje van de binnenstad dat de gemeente voor ogen had. Daarom is er afgelopen periode nagedacht over een tijdelijke invulling.

Skateboardvereniging

"Hoe moet dat straks in de zomer? Dan wil je niet dat het zand in jouw gezicht waait", aldus landschapsarchitect Marina Eenschoten van de gemeente Enschede. In de vergadering van stadsdeel Centrum vertelt ze dat er is nagedacht om het braakliggende terrein rondom het gebouw van de ING te vergroenen. Het zijn bloemenzaaisels gestrooid, maar de ondergrond blijkt nog wat lastig te zijn voor de bloeiers.

Schermafbeelding 2022 11 08 om 22 53 29
Lees ook
SLO-pand aan de Boulevard verdwijnt uit straatbeeld Enschede

"Vanuit de binnenstadpartners lag er de wens voor een invulling met sport en recreatie", legt Eenschoten verder uit. En omdat er al langer gezocht wordt naar een geschikte plek voor een skatebaan, is er contact gezocht met Enschedese skateboardvereniging De Fabriek. De skaters hebben geholpen met het samenstellen van een ontwerp. Het resultaat is een plateau van 'glad asfalt' met een aantal hindernissen.

ING nog wel in beeld

In de vergroening van het terrein wordt nog extra werk gestoken. Naar verwachting is het 'parkje' met skatebaan in het najaar gereed. De verwachting is dat de tijdelijke invulling van het SLO-terrein minimaal drie jaar in stand blijft. De gemeente is nog bezig bezig met een eisenpakket (en een projectontwikkelaar) voor de toekomstige en definitieve invulling van het gebied.

Lees verder onder de afbeelding

20230524 Skatepark SLO Boulevard Enschede ING Gemeente Enschede
Een schets van de tijdelijke invulling van het SLO-terrein, met rechts bovenin een skatebaan en het ING-pand in het witte gedeelte.
Beeld: Gemeente Enschede

De verwachting is dus ook dat het huidige ING-gebouw nog even blijft staan, al heeft het college uitgesproken dat zij het pand nog steeds wil kopen, omdat zij het perceel als een strategische locatie ziet voor toekomstige ontwikkelingen. Het enige deel van de Kop Boulevard waar nog wel wordt gesproken over een invulling met woningbouw is het braakliggende terrein tussen het oude Dish-hotel en het kantoor van Ten Hag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.