Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Eerste stap in megabouwplan: voormalig SLO-pand in Enschede tegen de vlakte

Whats App Image 2022 08 24 at 6 14 41 PM
Het voormalige SLO-gebouw in Enschede wordt gesloopt voor het bouwplan Kop Boulevard.
Beeld: Henk ten Harkel

Het voormalige pand van Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) aan de Boulevard 1945 in Enschede wordt op korte termijn gesloopt. Het karakteristieke pand, op de hoek met de Beltstraat, maakt plaats voor het prestigieuze bouwplan Kop Boulevard, dat de komende jaren vorm moet krijgen.

Hoewel het al vele jaren geleden is dat het onderwijsexpertisecentrum aan de Boulevard is vertrokken, staat het pand in Enschede nog altijd bekend als het SLO-pand. Tot twee jaar geleden waren enkele verdiepingen nog in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw.

Sproeien tegen stof

Hoewel de sloopmelding spreekt van de start in september, is Kamphuis Sloopwerken volgens de gemeente Enschede al begonnen met de eerste sloopwerkzaamheden. Die hebben vooral binnen en op het dak plaats. De eerste zichtbare werkzaamheden staan gepland voor begin november, als er een grote sloopkraan op het terrein arriveert. De planning is dat het SLO-pand in januari 2023 volledig tegen de vlakte is.

Er worden verschillende maatregelen genomen om de overlast zoveel mogelijk te beperken, zoals het sproeien van water om stofvorming tegen te gaan. De hoeveelheid trillingen in het gebied blijft beperkt zodat omwonenden en naastgelegen panden zoals MST zo min mogelijk hinder ondervindt. “De drukte van het centrum, de busbaan die langs het gebouw loopt en de hoogte van het pand maken dat we met veel factoren rekening moeten houden", aldus gebiedsmanager Dion Wassink.

Bouwen in 2023

Het voormalige SLO-gebouw maakt plaats voor woningbouw. Hoe dat eruit gaat zien is nog wel de vraag. Aanvankelijk werd het bouwplan met 530 appartementen in 2017 gepresenteerd als een investering van 150 miljoen euro door de Belgische ontwikkelaar LIFE. Maar de vraag is in hoeverre de prestigieuze plannen nog haalbaar zijn, vanwege de gestegen bouw- en materiaalkosten. Ook is er nog altijd niets bekend over de aankoop (en sloop) van het bankgebouw van ING, een essentieel onderdeel in het project.

Eerder dit jaar is bouwplan Kop Boulevard in twee delen opgesplitst. Rond het eerste deelgebied, het terrein tussen het voormalige DISH-hotel (nu ITC) en het kantoorpand van makelaar Ten Hag, wordt dit najaar meer nieuws verwacht. Wethouder Jeroen Diepemaat zegt dat er nog altijd naar wordt gestreefd om in 2023 te beginnen met de eerste bouwwerkzaamheden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.