Het staat op het punt van beginnen: de voorstellingencyclus DHLOMO in Erve Asito in Almelo. In dit theaterstuk keert Darius Dhlomo terug naar het voetbalstadion van Heracles. De laatste voorbereidingen voor het stuk zijn in volle gang, voordat de rode loper wordt uitgerold.
Geen standaard podium met een rood gordijn ervoor zoals gebruikelijk in theaters. Het theaterstuk DHLOMO vindt namelijk plaats op de grasmat van Erve Asito. Het publiek zal aan één van de lange zijdes plaatsnemen om vervolgens naar het verhaal van Darius Dhlomo te kijken.
Dhlomo kwam in 1958 naar het stadion in Almelo om daar te voetballen voor Heracles. De Zuid-Afrikaanse voetballer blijkt veel meer te kunnen dan alleen tegen een bal trappen. Naast middenvelder is hij ook muzikant, bokser, vriend van Nelson Mandela en betekende hij veel voor de Enschedese politiek. In de voorstelling zie je het verhaal van Dhlomo door de jaren heen waarin er één vraag centraal staat: ‘Wat is mijn thuis?’
Actrice Toos Ligtenberg gaf, om in sferen te blijven, een voorbeschouwing bij 1Twente Vandaag. “Het begint wel te kriebelen nu”, lacht de actrice wanneer ze de vraag krijgt of ze al een beetje zenuwachtig is. De actrice vertegenwoordigt de rol als moeder van het meisje waar Darius Dhlomo verliefd op wordt. Volgens Ligtenberg was het een enorme puzzel om het verhaal van Dhlomo naar het stadion te krijgen. “Maar het gaat heel spectaculair worden.”
De voorstelling snijdt veel maatschappelijke thema’s aan. Waaronder de apartheid in Zuid-Afrika, racisme en de politiek in Enschede. In het kader van inclusie vindt Ligtenberg het heel belangrijk dat juist nu dit verhaal van de Zuid-Afrikaanse voetballer verteld wordt. “Dhlomo heeft in de schaduw van Steve Mokone gestaan, hij heeft al veel aandacht gehad. Dit is een mooi verhaal omdat het over thuiskomen gaat in een land waar je niemand kent maar toch opgenomen wordt. Dat zijn thema’s die nu heel actueel zijn”, vertelt de actrice.
Tijdens de voorstelling moet ook duidelijk worden hoe het vroeger ging en hoe het tegenwoordig gaat. “Mensen keken in die tijd wel eens vreemd van hem op, dat laten we zien in de voorstelling. Alleen in Nederland was er geen apartheid zoals Dhlomo dat kende. Hier mogen we gemengd naar het zwembad. Hij hoefde hier ook niet bang te zijn dat als hij iemand tegen de schenen schopte dat dat ernstige gevolgen had.”
Ligtenberg speelt de toekomstige schoonmoeder van Dhlomo. Een rol waar Ligtenberg zich onwijs thuis in voelt. “Ik zit in exact dezelfde levensfase als deze moeder van een kind dat uitvliegt”, lacht de actrice. De afgelopen weken heeft Ligtenberg samen met haar collega’s in een grote bedrijfshal gerepeteerd voor het stuk. De komende week wordt er voor het eerst gerepeteerd in het stadion van de Almelose voetbalclub. “Nu moeten we gaan zien hoe dat valt in het stadion. Deze komende week is bedoeld om nog eens heel kritisch naar alle scènes te kijken”, zegt Ligtenberg. Op woensdag 21 juni mag de rode loper uitgerold worden en gaat de voorstelling in première.
DHLOMO speelt van 21 juni tot 2 juli in Erve Asito in Almelo. Kaartverkoop: www.dhlomo.nl