Verkeer
Stuur appje
Zoek

Meer dan driehonderd handgemaakte kostuums voor theaterstuk DHLOMO in Almelo

230503 Bert Feddema en Reindert Kruse
Bert Feddema en Reindert Kruse
Beeld: Inger Bosman

Kostuummaker Bert Feddema reist elke week vanuit Amsterdam af naar Almelo om zijn steentje bij te dragen aan het theaterstuk DHLOMO, dat in juni plaatsvindt in Erve Asito. Zijn compagnon en partner Reindert Kruse sluit zich hierbij aan. Samen met nog veertien Almelose vrijwilligers zijn Bert en zijn partner druk aan de slag om de kostuums voor het stuk te maken. Dit worden er meer dan driehonderd en zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt.

Bert en Reindert zijn al jaren kostuumontwerpers maar toch brengt het maken van driehonderd kostuums stress met zich mee. “We zijn afhankelijk van de regisseur”, vertelt Bert. De regisseur heeft namelijk een lijst waar het hele assemble op staat. “Maar als we die lijst hebben is het gewoon hard gaan.”

Inkopen

Als Bert eenmaal weet wie er in welke groep zit, kan hij aan de hand daarvan de benodigde spullen inkopen. “Er is bijvoorbeeld een groep die een Afrikaanse parade gaat uitbeelden. Daar zitten jongeren van twaalf tussen maar ook dames van veertig jaar. Zij hebben allemaal verschillende maten en ik moet dus allemaal verschillende kostuums maken”, zegt de kostuummaker. Het is veel werk voor Bert maar hij spreekt vooral met passie en plezier over zijn werk.

Korneel Evers
Lees ook
Acteur Korneel Evers keert terug naar Almelo voor Darius Dhlomo

Van schets tot werkelijkheid

Bert en zijn mede- kostuummakers beginnen niet uit de losse pols met het maken van de kostuums. Van tevoren hebben zij het script van het theaterstuk gelezen en gesproken met de regisseur. “Na dat gesprek ben ik naar de stoffenhandel gegaan om inkopen te doen. Daarna hebben we schetsen gemaakt.” Bert komt vervolgens met die schetsen terug bij de regisseur en in overleg maken zij aanpassingen waar nodig. “Die schetsen worden uiteindelijk werkelijkheid”, zegt de kostuummaker trots. De kostuums voor de hoofdrolspelers zijn al klaar.

230503 dhlomokostuum
Een gedeelte van een kostuum in de maak
Beeld: Inger Bosman

Vrijwilligers

Veertien Almelose vrijwilligers hebben zich bij Bert en Reindert toegevoegd voor het maken van de kostuums. “Elke zaterdag komen wij naar Almelo en zitten we gezamenlijk te werken”, vertelt Bert. “Daarna nemen zij de kostuums mee naar huis maar de vrijwilligers moeten het wel met plezier blijven doen. Iedereen kan in zijn eigen tijd verder wanneer ze dat willen.”

icon_main_info_white_glyph

Kaartverkoop

‘DHLOMO’ speelt van 21 tot 30 juni op Erve Asito. Kaarten via: www.dhlomo.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.