Verkeer
Stuur appje
Zoek

Grote Kerk in Enschede is weer compleet na grote schoonmaak van grootste en mooiste Van Dam-orgel

Gijs van Schoonhoven
Vaste organist van het Enschedese Van Dam-orgel Gijs van Schoonhoven vertelt wat het instrument zo bijzonder maakt.
Beeld: Ernst Bergboer

Ingetogen, bijna gefluister en majestueus als alle registers worden geopend. Enschede maakt deze woensdagavond weer hernieuwd kennis met het grootste, mooiste en monumentaalste Van Dam-orgel van Nederland. En die staat in de Grote Kerk op de Oude Markt. Stadsorganist Gijs van Schoonhoven laat horen dat het groot onderhoud van het instrument meer dan geslaagd is.

Schoonmaak

Het stof is uit de 3000 pijpen geblazen, de blaasbalgen werden vernieuwd, Gert Jan Meijerink uit Lonneker restaureerde het houtwerk en verwijderde de houtworm uit de versieringen en het orgel werd gestemd en geïntoneerd. De onderhoudsbeurt begon in oktober vorig jaar en deze avond kan er weer worden gespeeld.

Trots

Voorzitter Florijn van Stichting Schip Grote Kerk is trots dat het zo goed is gelukt, burgemeester Roelof Bleker feliciteert de stad met het prachtig orgel en beiden onthullen de maquette van architect Leon Brokers die de ontwikkeling van de kerk laat zien vanaf het jaar 1000 tot nu.

Leon Brokers maquette
Leon Brokers bij de maquette(s) die hij maakte van de ontwikkeling van de Grote Kerk in Enschede door de eeuwen heen.
Beeld: Ernst Bergboer

Staande ovatie

Het Van Dam-orgel werd in 1892 in gebruik genomen. Het instrument verving het vorige orgel dat tijdens de stadsbrand van 1862 verloren ging. Bijzonder is dat de klankkleur nog precies zo is als ruim anderhalve eeuw geleden. Het orgel moet nog veel bekender worden, zegt de burgemeester. Klarinettist André Kerver en organist Gijs van Schoonhoven laten vervolgens horen wat er allemaal mogelijk is als ze een stuk van Mozart vertolken. Met een twist. Kerver vlecht een stukje Twente Volkslied door Mozart's melodieën. Ze krijgen een staande ovatie.

Gijs van Schoonhoven
Lees ook
De ‘Rolls Royce’ onder de kerkorgels in de Grote Kerk van Enschede kan er weer tegenaan
Grote Kerk maquette
De Grote Kerk in Enschede in zeven varianten - verbouwingen, ruimtegebrek en brand gaven het gebouw door de eeuwen heen steeds een nieuw aanzien.
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.