Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Wethouder uit Enschede vindt nieuwe uitdaging: 'Steeds groter verlangen burgervader te worden'

Hij vergelijkt het met het sluiten van huwelijk. De overstap naar het burgemeestersambt in Rijssen-Holten is voor Enschedeër Jurgen van Houdt (41) niet zomaar een nieuwe stap in zijn carrière als bestuurder. Als meest ervaren wethouder in de gemeente waar hij zijn hele leven woonde, kijkt Van Houdt uit naar een nieuwe uitdaging buiten zijn stad. "Je moet als politicus oppassen dat je geen deel wordt van het inventaris."

Afgelopen donderdag kwam om 20.00 uur een verlossend telefoontje. Na een half uur vergaderen achter gesloten deuren was de gemeenteraad van Rijssen-Holten het erover eens dat Jurgen van Houdt wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester. Daarmee kwam voor de Enschedeër een einde aan een periode van maanden stilzwijgen over de sollicitatieprocedure. "We hadden het de kinderen ook nog niet verteld", aldus Van Houdt. Eerst keek het gezin samen naar de voordracht van de zogeheten vertrouwenscommissie in de raadsvergadering. "Toen ontstond spontaan het idee om naar Rijssen-Holten te rijden en informeel kennis te maken met de gemeenteraad."

Rijssen-Holten stond op verlanglijst

Hoewel een voordracht formeel nog niet betekent dat je burgemeester wordt - eerst moeten de minister van Binnenlandse Zaken en de koning hun toestemming verlenen - zal het in de praktijk betekenen dat Van Houdt in maart Arco Hofland opvolgt. De CDA'er was twaalf jaar lang burgemeester in Rijssen-Holten en kondigde ongeveer een jaar geleden aan dat hij er geen derde ambtstermijn aan zou vastplakken.

“Ik ben heel transparant geweest, ook in de formatiegesprekken, dat ik de derde termijn zou gebruiken om verder te kijken”

Dat was ook het moment dat Van Houdt al begon na te denken over een sollicitatie. "Rijssen-Holten is wel een gemeente waarvan ik dacht, daar wil ik heel graag naartoe", zegt de - nu nog - wethouder van Enschede. Dat heeft uiteraard ook te maken met de christelijke signatuur van de gemeente. Van Houdt zit bij de ChristenUnie. "Ik denk dat ik de gemeenschap van Rijssen-Holten in alle facetten kan lezen en ook met de ervaring die ik vanuit Enschede meeneem bruggen kan bouwen. En invoelingsvermogen heb in mensen zowel met als zonder geloofsovertuiging."

Nestor in college

Dat betekent ook dat Jurgen van Houdt al met het idee speelde om wat anders te doen, toen hij afgelopen zomer in de gemeenteraad werd geïnstalleerd voor zijn derde termijn als wethouder. "Toen Eelco (Eerenberg, voormalig D66-wethouder, red.) en Onno (van Veldhuizen, oud-burgemeester, red.) weggingen werd ik zelf nestor van het Enschedese college. Dat is wel een moment dat je gaat nadenken over 'wat betekent dat voor mij?'."

20220309 ITV80 partijgesprekken 1362 gast CU Jurgen van Houdt en Hadassa Meijer CLEAN
Lees ook
Enschedese wethouder Van Houdt voorgedragen als burgemeester in Rijssen-Holten

Van Houdt zegt dat je als politicus moet oppassen dat je geen deel wordt van het inventaris. "En ik heb ook geen ambitie om in een wachtgeldsituatie te komen." Een scheidend wethouder heeft in de overgangsfase naar een andere baan immers recht op een financiële tegemoetkoming, het zogeheten wachtgeld. "Ik ben heel transparant geweest, ook in de formatiegesprekken, dat ik de derde termijn zou gebruiken om verder te kijken."

Middenin de samenleving

In bijna negen jaar wethouderschap heeft Jurgen van Houdt samengewerkt met zes verschillende (interim-)burgemeesters: Peter den Oudsten, Fred de Graaf, Onno van Veldhuizen, Henk Jan Meijer, Theo Bovens en Roelof Bleker. "Gaandeweg ontstond daardoor het verlangen om de stap naar dat ambt te mogen maken en burgervader te worden", zegt de Enschedeër. "Juist om het feit dat je middenin de samenleving staat en er in hoogte- en dieptepunten voor je inwoners mag zijn."

“Als je dan uiteindelijk gebeld wordt voelt het als het aangaan van een wederzijdse relatie. Niet direct een huwelijk, dat moet nog gaan ontstaan”

De verhuizing naar Rijssen-Holten, die aankomende zomer gaat plaatshebben, is er wat Van Houdt betreft niet een voor korte duur. Hij vergelijkt het burgemeesterschap met een langdurige relatie of zelfs een huwelijk. "Het is een verliefdheid die zich sinds december 2021 heeft ontwikkeld. Het begint bij jezelf en dan hoop je dat ook die ander de klik gaat ervaren. Als je dan uiteindelijk gebeld wordt voelt het als het aangaan van een wederzijdse relatie. Niet direct een huwelijk, dat moet nog gaan ontstaan."

20220309 Christen Unie Jurgen van Houdt en Hadassa Meijer
Jurgen van Houdt is voorgedragen als burgemeester van Rijssen-Holten
Beeld: Frank Bemthuis
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.