Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese wethouder Van Houdt voorgedragen als burgemeester in Rijssen-Holten

Jurgen van Houdt is donderdagavond door de gemeenteraad van Rijssen-Holten voorgedragen als nieuwe burgemeester. De 41-jarige Van Houdt, die op dit moment namens ChristenUnie wethouder is in Enschede, is daarmee de beoogde opvolger van CDA'er Arco Hofland.

Van Houdt is met meer dan 8,5 dienstjaren het meest ervaren collegelid van Enschede. In zijn portefeuille heeft hij onder meer jeugd en gezin, onderwijs en de maatschappelijke opvang. In de vorige coalitieperiode had hij onder meer mobiliteit en afval in zijn portefeuille en tussen 2014 en 2018 was hij verantwoordelijk voor huishoudelijke hulp. Zijn rol als wethouder blijft hij naar verwachting tot begin maart vervullen, omdat Arco Hofland dan afscheid neemt van de gemeenteraad van Rijssen-Holten.

'Energiek en aanspreekbaar'

Volgens de voorzitter van de vertrouwenscommissie en SGP-fractievoorzitter André Scheppink ziet de gemeenteraad van Rijssen-Holten in Van Houdt een burgemeester die heel goed aansluit bij de profielschets. "Hij is jong, energiek en aanspreekbaar. Hij wil benaderbaar en herkenbaar zijn voor alle inwoners, maatschappelijke instellingen en ondernemers", aldus Scheppink.

In totaal solliciteerden 20 kandidaten naar de functie van burgemeester. De aanbeveling van de gemeenteraad gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister doet een voordracht aan Zijne Majesteit de Koning, die de burgemeester benoemt.

20220309 ITV80 partijgesprekken 1362 gast CU Jurgen van Houdt en Hadassa Meijer CLEAN
Jurgen van Houdt (midden) wordt burgemeester in Rijssen-Holten, Hadassa Meijer (rechts) lijkt de meest logische wethouderskandidaat namens de ChristenUnie.
Beeld: Frank Bemthuis

Wie volgt Van Houdt op?

Wie de opvolger wordt van Jurgen van Houdt als wethouder in Enschede is nog niet bekend. De meest voor de hand liggende keuze lijkt Hadassa Meijer te zijn. Zij is op dit moment fractievoorzitter van de ChristenUnie in de gemeenteraad en zei eerder dit jaar voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen in het 'Vragenvuurtje' van 1Twente de ambitie te hebben om 'ooit' wethouder te worden in Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.