Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gratis coronatest voor grensgangers in Enschede en Hengelo

967979 met teststaafje2
Er komt een gratis coronatestmogelijkheid voor grensgangers uit Nederland
Beeld: Robin Hilberink, bewerking: 1Twente

Nederlanders die de grens met Duitsland over willen kunnen zich zeer binnenkort gratis laten testen op corona in onder meer Enschede en Hengelo. Die mogelijkheid geeft het kabinet aan grenspendelaars die voor werk, opleiding of zorg naar Duitsland moeten en nu nog betalen voor een test bij commerciële partijen.

Mensen die van Nederland naar Duitsland gaan moeten van de Duitse regering een negatieve coronatest kunnen laten zien die maximaal 72 uur oud is. Gratis testen was al mogelijk aan de Duitse kant van de grens, omdat de Duitse overheid grenspendelaars tegemoet wilde komen. Nu komen er dus ook testvoorzieningen aan Nederlandse zijde, waarvoor niet betaald hoeft te worden.

Eerder werd bekend dat Nederlanders met een vaccinatiebewijs überhaupt geen negatieve coronatest meer hoeven te overleggen als zij naar de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen willen. De andere deelstaten volgen waarschijnlijk dit weekend.

72038 Duitsland
Lees ook
Gevaccineerden mogen nu ook zonder coronatest de grens over

Enschede en Hengelo

Voor grensgangers zonder vaccinbewijs is er onder meer in Enschede en Hengelo een testmogelijkheid, die waarschijnlijk vanaf vrijdag 7 mei beschikbaar zijn. Er komen nog meer locaties bij om de hele grensregio beter te dekken, maar het is niet duidelijk of daar andere Twentse steden bij zijn. Voor de gehele operatie heeft het kabinet 12 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Voorwaarden

Nederlanders die gebruik willen maken van de gratis voorziening, kunnen zich (nu al) aanmelden voor een test via www.grenstesten.nl. Voorwaarde is dat ze in Nederland wonen en dat hun werkgever, onderneming, school, universiteit, zorgverlener of familielid aan wie mantelzorg wordt verleend, zich in Duitsland bevindt.

Brandbrief

Een brandbrief van de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen heeft volgens zijn woordvoerder aan deze beslissing een belangrijke bijdrage geleverd. De brief werd verstuurd namens zeven Veiligheidsregio’s in de grensstreek.

icon_main_info_white_glyph

Locaties en openingstijden

Het adres van de testlocatie in Enschede is Parkweg 155. In Hengelo is dat Diamantstraat 4. De locaties zijn geopend op werkdagen van 08.00 uur tot 11.00 uur en 16.00 uur tot 19.00 uur en op zaterdag, zon- en feestdagen van 10.00 uur tot 15.00 uur.

De testvoorzieningen zullen tot en met ten minste 30 juni, of tot aan het opheffen van de verplichting door de Duitse overheid als dat moment eerder valt, beschikbaar zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.