Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twente stuurt brandbrief over verplichte test aan Duitse grens

De maatregel van Duitsland om grensgangers pas toegang tot het land te geven als ze een actuele negatieve coronatest kunnen laten zien, is ‘een slecht verhaal’. Dat zegt voorzitter Sander Schelberg van de Veiligheidsregio Twente die samen met zijn collega’s van andere grensregio’s een brandbrief schreef aan minister Grapperhaus. “Je moet je afvragen of het middel niet erger is dan de kwaal”, zegt Schelberg over de beperkende Duitse coronamaatregel.

Vooral voor het pendelverkeer tussen Duitsland en Nederland en vice versa ontstaat overlast. Onderwijs, werkgevers en werknemers aan beide kanten van de grens klagen hun nood.

Dat is ook precies de inhoud van de brief aan Grapperhaus: of hij in overleg met zijn Duitse collega’s erop aan wil dringen om de maatregel te versoepelen voor het pendelverkeer.

“Neem de Universiteit Twente: die heeft er ontzettend veel last van. Vraag is of de Duitsers de pendelaars als specifieke groep willen behandelen en of de toegang tot Duitsland met bijvoorbeeld een werkgeversverklaring geregeld kan worden.”

Er was geen rechtstreeks contact tussen Twente en bijvoorbeeld Nordrhein Westfalen, omdat de maatregel op rijksniveau is afgekondigd. “De Duitsers reageren nu eenmaal strikter op de cijfers dan wij”, zegt Schelberg. “Bij ons ligt de reproductiefactor nog boven de 1, bij de Duitsers eronder. Ze hebben daar minder besmettingen en toch gaan ze over naar nog verregaander maatregelen”, verklaart hij de handelwijze van onze buren.

De cijfers

Toch gaat het in Twente goed en natuurlijk hoort daarbij dat de Veiligheidsregio waarschuwt en de nadruk legt op de 1,5 meter afstand en het geregeld handenwassen, maar door de bank genomen hoort onze regio tot de top 2 van minst besmette regio’s. Even de cijfers:

  1. Het aantal besmettingen nam deze week af met tien procent, deze week stelde de GGD 1120 besmettingen vast en vorige week waren dat er 1249.
  2. Per 100.000 inwoners tellen we dus op dit moment 177 besmettingen en het gemiddelde in Nederland bedraagt 269.
  3. Van het totaal aantal afgenomen testen zijn 7,8 procent positief en dat waren er vorige week 7,6 procent en in Nederland zijn dat er 9 procent.
  4. Tot nu toe zijn er in Twente door de GGD 76.000 vaccinaties gezet. Dat gaat om 6,8 procent van de bevolking. De getallen zijn exclusief de prikken die door huisartsen en ziekenhuizen zijn gegeven.

Voorraad vaccinaties

Directeur Samentha Dinsbach en burgemeester Sander Schelberg van Hengelo en voorzitter van de Veiligheidsregio hebben de indruk dat het voorraadbeheer van de vaccinaties op korte termijn wordt losgelaten, waardoor de voorraden op worden gemaakt. “Als dat gebeurt komt er een versnelling en dan kunnen we hier in Twente 8000 prikken per dag aan”, aldus Dinsbach.

Schermafbeelding 2021 04 08 om 20 34 24
Er komen in totaal zes priklocaties in Twente: goed voor 8000 prikken per dag.
Beeld: Still 1Twente Vandaag

Priklocaties

Inmiddels wordt de vierde priklocatie in Markelo geopend en worden Nijverdal en Hengelo nog voorzien van grote vaccinatieposten. “We hebben nu nog forse overcapaciteit, maar we zijn er klaar voor als die versnelling er komt”, aldus de directeur van de GGD die vasthoudt aan het uitgangspunt dat voor 1 juli alle Nederlanders die dat willen de eerste prik hebben gehad.

Testen voor de pilots

De Veiligheidsregio gaat niet zelfstandig over verruiming van maatregelen als het afschaffen van de avondklok, opening van terrassen, winkels en musea. “Nee, maar je ziet wel dat die er langzamerhand aankomen. Het Rijk is nu aan het kijken of je door een aantal pilots ervaring op kunt doen voor het langzamerhand weer openen van onze samenleving.”

De Veiligheidsregio wijst op dit weekend waar het Avonturenpark de poorten opendoet voor 2000 gasten. “Iedereen die daarnaar toe wil, moet een kaartje kopen, zich laten testen op de testlocatie vliegbasis Twenthe en bij een negatieve test kun je dan naar het Avonturenpark.”

“Het wordt een spannende en complexe tijd. Wie krijgt een ontheffing? Wie niet? Is het uitlegbaar?”, aldus Schelberg die logischerwijs verwacht dat de avondklok het eerst sneuvelt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.