Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tegenstanders woest: weinig staat bouw woontoren Hengelo nog in de weg

Heemafterrein bornsestraat woontoren
Links op de foto moet de woontoren verrijzen. De bouw is met het verlenen van een omgevingsvergunning plots een stap dichterbij gekomen. De tegenstanders zijn 'not amused' over de wijze waarop deze vergunning tot stand kwam.
Beeld: Google Streetview

De tegenstanders van de bouw van een veertig meter hoge woontoren en 22 woningen vlak naast de oude begraafplaats aan de Bornsestraat in Hengelo voelen zich zwaar benadeeld door de gemeente. Die heeft in het zicht van een blokkade van het bestemmingsplan voor dit project een omgevingsvergunning verleend.

Zinloos

Daarmee is hun spoedprocedure tegen dit plan bij de Raad van State waarschijnlijk zinloos geworden. “Ik kan dit bestemmingsplan wel buiten werking stellen, maar dat verandert niets voor jullie”, zei de raadsvoorzitter tegen de woedende tegenstanders.

Voor het blok

“Het is bepaald niet netjes hoe dit gelopen is”, aldus de advocaat van de Stichting ’t Neutje en de Vereniging Gemeenschappelijk Onderhoud van de begraafplaats. De raadsvoorzitter was ook niet blij met de handelwijze van de gemeente. “Het verbaast me wel. Nu hoor ik twee dagen voor deze zitting dat er een vergunning is verleend en dat men door wil gaan.” Ze voelde zich samen met de tegenstanders voor het blok gezet.

““Ik kan dit bestemmingsplan wel buiten werking stellen, maar dat verandert niets voor jullie””

Rijksmonument

De tegenstanders zijn niet tegen de bouw van woningen naast de begraafplaats aan de Bornsestraat. Maar ze vinden het bouwplan waarvoor nu vergunning is verleend niet passen in de omgeving. De begraafplaats is een van de oudste begraafplaatsen van Nederland en heeft de status van rijksmonument.

Windval en waterpeil

Tegenover 1Twente liet onafhankelijk raadslid Marie-José Huis in 't Veld eind vorig jaar weten 'dat de plaatsing van de woontoren op deze plek heeft gevolgen voor de begraafplaats vanwege de schaduwwerking, de windval, het waterpeil en voor de bomen en dieren die daar leven'. Daarnaast worden de fundamenten van het voormalige Huys Hengelo bedreigd. De tegenstanders pleiten voor een lagere woontoren met wat hogere bebouwing pal langs de Bornsestraat.

Still heemafterrein
Lees ook
Hengelose gemeenteraad stemt in met bouw woontoren bij oude begraafplaats

Aparte procedure

Projectontwikkelaar Plegt-Vos wil op het braakliggende terrein een woontoren van veertig meter bouwen met 72 appartementen. Verder komen er 22 woningen op het terrein. De ontwikkelaar wil zo snel mogelijk aan de slag met de nu verleende vergunning. Maar de tegenstanders gaan die vergunning ook aanvechten in een aparte procedure.

Truc

De gemeente maakte gebruik van de juridische situatie die ontstond toen de tegenstanders bij de Raad van State vroegen om schorsing van het bestemmingsplan. Door hun verzoek werd dit plan automatisch voorlopig buiten werking gesteld. Daardoor trad het voorgaande bestemmingsplan weer in werking. En op grond van dit bestemmingsplan werd snel de omgevingsvergunning verleend die de tegenstanders nu waarschijnlijk buitenspel zet.

Nieuw bestemmingsplan

“De vergunning had iets later verleend kunnen worden“, zegt hun advocaat. Maar volgens een woordvoerder van de gemeente moest wel snel over de vergunningaanvraag van Plegt-Vos worden beslist. De advocate van de ontwikkelaar zegt overigens dat de vergunning ook precies past in het nieuwe bestemmingsplan.

Uitspraak

Toch was ook de raadsvoorzitter duidelijk ontevreden met de situatie die nu is ontstaan. Het is zeer de vraag of de verleende vergunning nog kan worden aangepakt. De raadsvoorzitter wees ook op kritiek van onder meer de Rijksdienst Cultureel Erfgoed op het bouwplan. Het kan zijn dat het bestemmingsplan alsnog sneuvelt bij de Raad, maar dat de bouw toch doorgaat. De Raad doet binnen enkele weken uitspraak.

Woontorenbegraafplaats 1twente
Lees ook
Heemschut: 'Bouw woontoren naast begraafplaats culturele misdaad'
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.