Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oyfo wil meer volwassenen verleiden tot een bezoekje met Nights at the Museum

De Museumnacht. Het begon ooit in Berlijn. Zo'n 20 jaar geleden kwam het fenomeen, met de Museumnacht Amsterdam, naar Nederland. Komende zaterdag is het weer zover en haakt het Hengelose museum Oyfo voor het eerst aan. Maar dan wel onder een andere naam: Night at the Museum. En met een andere gedachte: Oyfo wil zo'n 'nacht' vier keer per jaar gaan organiseren.

Volwassenen

Nienke Wes legt namens Oyfo wat de gedachte erachter is: "We willen ons hiermee meer op volwassenen gaan richten. Ons techniekmuseum is al de moeite waard voor jong en oud, maar de activiteiten zijn vooral gericht op de jeugd. Met Night at the Museum willen we ook achttienplussers dingen laten doen in het museum. En het heet dan wel Night at the Museum, maar het speelt zich allemaal af tussen 20.00 en 23.00 uur."

“De kruisbestuiving bij Oyfo loopt lekker, maar kan nog beter.”

Muzikale installatie

De eerste editie op zaterdag 5 november staat in het teken van techniek in de breedste zin van het woord. Nienke Wes vertelt wat er allemaal te doen is: "Om te beginnen hebben we kunstenaar Merle te Velthuis. Zij onderzoekt met haar muzikale installatie In Harmonic Connection hoe kunst gebruikt kan worden als middel om mensen met elkaar te verbinden. Door als bezoeker een ketting met een sensor om te hangen, word je zelf een muziekinstrument en met de andere bezoekers componeer je zelf een stuk."

Silent disco

Daarnaast is er een LAN-party. Nienke Wes kleurt zachtroze en zegt: "Ik schaam me het te moeten zeggen, maar daar had ik nog nooit van gehoord. Ik heb met natuurlijk laten bijpraten. Samen met anderen speel je in een retro computergame met de techniek van nu tegen een handvol anderen in dezelfde ruimte."

Artikel gaat verder onder de foto

Nienke Wes Ernst Bergboer
Nienke Wes in 1Twente Vandaag over de Hengelose Museumnacht
Beeld: Ernst Bergboer

Tenslotte is er een silent-disco: "Het is dat ik zelf niet kan die avond, maar ik zou sowieso lekker gaan dansen." En daarnaast is het museum ook gewoon geopend voor regulier bezoek. "Je betaalt maar 5 euro om naar binnen te kunnen. Dat is een forse korting op de normale prijs en dan krijg je ook nog eens allerlei extra's. Ik zou zeggen: kom lekker langs!"

icon_main_info_white_glyph

Kaartjes

Kaarten à 5 euro kunnen online gekocht worden via de website van Oyfo en op 5 november zelf tot 16.00 uur aan de deur. 's Avonds kosten ze 7,50. Mensen met een Museumkaart mogen, op vertoon van deze kaart, gratis naar binnen.

Textiel en duurzaamheid

De volgende editie van Night at the Museum is op vrijdag 13 januari: "We willen vanaf dan naar de vrijdagavond. Die avond past beter bij onze doelgroep. Op 13 januari is het thema textiel en duurzaamheid. Wat we precies gaan doen, moeten we nog bedenken, maar ik kan me voorstellen dat je je oude spijkerbroek meeneemt en dat we daar iets moois mee gaan doen."

Uitzoekfase

Ze vervolgt: "Voor die avond geldt hetzelfde als wat geldt voor de komende edities: het wordt een mooie uitzoekfase. We willen daarbij steeds meer zorgen dat de verschillende onderdelen van Oyfo (techniekmuseum, kunstenschool, podium en aanbod voor scholen, red.) een geheel gaan vormen. Die kruisbestuiving loopt lekker, maar kan nog beter."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.