Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Lelijkste gebouw van Hengelo' gaat eindelijk tegen de vlakte

De gemiddelde Hengeloër rekent de Lambertuspassage tot de meest onooglijke gebouwen van de stad. Zelfs wethouder Gerard Gerrits neemt die woorden in de mond: "Veel lelijkers is er in Hengelo niet en dan staat het ook nog eens pal naast de prachtige Lambertusbasiliek." Maandag is de sloop na een pauze van negen maanden hervat

'Foeilelijk'

De wethouder omschreef het winkelcentrum zelf ooit als 'foeilelijk', maar het gaat nu eindelijk tegen de vlakte. Met een kraan is maandagmiddag het startsein gegeven voor de sloop van de Lambertuspassage, het kleine winkelcentrum dat tegen de Lambertusbasiliek is aangebouwd.

De sloop begon al in maart vorig jaar, maar de slopers stuitten destijds op een elektriciteitskabel, die op geen enkele kaart was ingetekend. De kabel voorziet onder meer de Lambertusbasiliek van stroom; hij kon dus niet worden verwijderd, maar moest worden omgelegd. Alle werkzaamheden werden meteen stilgelegd.

2301010 kado voor hengelo Gemma Boon Jeannette Lodeweges FOTO FRANKLIN VELDHUIS
Lees ook
Twee genomineerden voor Kado voor Hengelo steken er met kop en schouders bovenuit

Drukke feestdagen

Het duurde maanden voordat het nutsbedrijf tijd had om de elektriciteitskabel te verleggen. "In november was dit gebeurd", vertelt wethouder Gerard Gerrits. "We hebben toen met de ondernemers afgesproken om de sloopwerkzaamheden pas te hervatten na de drukke feestdagen."

Samen met gedeputeerde en partijgenoot Monique van Haaf verrichte VVD'er Gerrits de aftrap. Zodra het voormalige winkelcentrum volledig is gesloopt, wordt het gebied omgetoverd tot een groene kerktuin. Het parkeerterrein achter de basiliek wordt ook vernieuwd, met ruimte voor ruim 130 auto's en 400 fietsen, inclusief een bewaakte fietsenstalling.

Eerste hap

De provincie draagt drie miljoen euro bij om het gebied opnieuw in te richten. Dat verklaarde de aanwezigheid van de gedeputeerde bij de aftrap. Zowel Van Haaf als Gerrits mochten een eerste hap uit het te slopen winkelcentrum nemen. En dat deden ze maar wat graag.

230109 sloop lambertuspassage FOTO FRANKLIN VELDHUIS
Zowel gedeputeerde Monique van Haaf als wethouder Gerard Gerrits (links) mochten een eerste hap uit het te slopen winkelcentrum nemen. En dat deden ze maar wat graag.
Beeld: 1Twente / Franklin Veldhuis
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.