Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twee genomineerden voor Kado voor Hengelo steken er met kop en schouders bovenuit

Er is 100.000 euro beschikbaar voor een kunstwerk dat in Hengelo moet verrijzen in het nieuw aan te leggen park achter de Lambertusbasiliek. 49 kunstenaars uit heel Nederland schreven zich in voor de wedstrijd, twee werken werden uitgekozen en de Hengeloërs hebben vanaf vandaag twee maanden de tijd om hun voorkeur kenbaar te maken. De twee maquettes zijn deze week te bewonderen in de Hengelose schouwburg en gaan daarna op toernee door de stad.

Verkiezingstoernee

Tientallen mensen kwamen zaterdag naar Schouwburg Hengelo voor de aftrap van de verkiezingstoernee van het Kado voor Hengelo. Twee maanden lang kunnen de Hengeloërs hun stem uitbrengen op één van de twee genomineerde werken: de Trouwe Engel van Tine van de Weyer uit Tilburg en een acht meter hoog naamloos werk van Jan Wils uit Eindhoven.

Twee dagen later blikken Jeannette Lodeweges en Gemma Boon terug. Lodeweges is bestuurslid van het jubilerende Lokaal Fonds Hengelo, dat het cadeau als omgekeerd verjaardagspresentje aan de Hengeloërs gaat geven, en Boon is jurylid en geeft als zzp'er (Buro Boon) advies aan culturele instellingen.

230103 stadstuin hengelo GEMEENTE HENGELO
Lees ook
Hengeloërs kunnen drie maanden lang kiezen welk kunstzinnig kado ze willen

Anonieme inzenders

Boon: "In eerste instantie hadden we uit de 49 anonieme inzenders drie werken gekozen, maar het derde werk bestond uit vier onderdelen en bleek niet te passen in het parkje. Of we dan misschien een ander werk hadden kunnen doorschuiven? Nee, daarvoor was het niveau van de rest wat de jury betreft niet goed genoeg. Deze drie waren echt onderscheidend van kwaliteit."

Boon en de vijf andere juryleden moesten rekening houden met de afmetingen en met het feit of de werken hufter- en weersbestendig waren, maar het allerbelangrijkst was de kwaliteit: "Daar hebben we vooral naar gekeken. Past het in de omgeving, wat is de zeggingskracht, wat verbeeldt het? Pas daarna hebben we gekeken naar het verhaal erbij. Meestal weet je bij zo'n uitverkiezing ook wie de makers zijn, maar dat bleef geheim tot afgelopen zaterdag."

Artikel gaat verder onder de afbeelding

2301010 kado voor hengelo Trouwe Engel
De Trouwe Engel van Tine van de Weyer
Beeld: PR

Vriendjespolitiek

Daarmee voorkom je volgens Boon en Lodeweges de schijn van vriendjespolitiek. Lodeweges: "We hebben dat vooral ook zo gedaan om te voorkomen dat Hengelose kunstenaars hier voordeel uit zouden kunnen halen. Nadat bleek dat onder de drie genomineerden geen Hengeloërs zaten, is besloten de namen alsnog bekend te maken."

De twee beelden zijn in elk geval heel verschillend van formaat. Het acht meter hoge naamloze werk van roodgeschilderd aluminium van Jan Wils is volgens de maker 'interessant om vanaf alle kanten naar te kijken' en verwijst naar Hengelo als metaalstad en met z'n curven naar de raambogen van de basiliek. Het bescheidener werk 'Trouwe Engel' van Tine van de Weyer is gemaakt van gepatineerd brons en bestaat uit twee vleugels. De kunstenaar legt in de bijgevoegde flyer uit wat het verhaal daarachter is. Ook bij het werk van Jan Wils is zo'n flyer voor handen.

icon_main_info_white_glyph

Waar zijn de maquettes te zien?

De maquettes zijn de komende maanden achtereenvolgens te zien in Schouwburg Hengelo (8 t/m 16 januari), het gemeentehuis (16 t/m 23 januari), bibliotheek Hengelo (23 januari t/m 1 februari), Wijkcentrum De Hengelose Es (1 t/m 10 februari), Kulturhus Hasselo (10 t/m 20 februari), MFA ’t Berflo (20 februari t/m 1 maart), De Klokstee (1 t/m 10 maart) en het Montessori College Twente (22 t/m 29 maart).

Stemmen

Op zaterdag 1 april zijn de maquettes te bekijken op de Hengelose warenmarkt, waar voor het laatst fysiek een stem kan worden uitgebracht. Dan sluit ook de stemmogelijkheid op www.lokaalfondshengelo.nl/kado-voor-hengelo, waar vanaf zondag 8 januari digitaal kan worden gestemd. Welk kunstwerk uiteindelijk het Kado voor Hengelo wordt, is naar verwachting begin mei bekend.

2301010 kado voor hengelo rode beeld
Het acht meter hoge beeld van Jan Wils.
Beeld: PR
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.