Hengeloos Peil

Erfgoedambassadeur Hans de Gruil over oude bieb: 'Race is nog niet gelopen'

Hans de Gruil, de voorzitter van de Stichting Erfgoed Hengelo, denkt dat de voormalige Storkbibliotheek aan de Vondelstraat nog niet als 'verloren' beschouwd moet worden. Hij zegt dit bij 1Twente Vandaag, een dag na de raadsvergadering waarbij verschillende 'reddingsmoties' het niet haalden en het er op lijkt dat Van Wijnen straks 'gewoon' acht appartementen mag realiseren in het monumentale pand.

'Bestemmingsplanwijziging niet nodig'

Volgens een woordvoerder van de gemeente Hengelo kan het plan 'Van Wijnen' gerealiseerd worden zonder bestemmingsplanwijziging en hoeft het dus niet langs de raad voor goedkeuring. Hans de Gruil: "Dat kan wel zo zijn, maar er zal toch een vergunning voor de verbouwing aangevraagd moeten worden en daar zal beslist bezwaar tegen gemaakt worden door belanghebbenden."

Eén motie werd woensdag wél aangenomen. Met unanieme stemmen zelfs. Daarin vragen vijf partijen en de twee onafhankelijke raadsleden Capelle en Huis in 't Veld het college zo snel mogelijk na de vakantie met de raad in gesprek te gaan of er beleid moet worden aangepast om te voorkomen dat iets dergelijks in de toekomst weer kan gebeuren. De Gruil liet daarover eerder al weten 'dat die motie weliswaar goed klinkt, maar niks uithaalt, omdat er niks meer is om nog te beschermen in Hengelo'.

Pro Hengelo

Andere moties bleken woensdagavond kansloos en eentje werd zelfs vóór stemming ingetrokken, omdat er niet veel draagvlak voor leek te zijn. Pro Hengelo wilde daarin het college opdragen samen met Van Wijnen te zoeken naar een oplossing die recht zou doen aan wat er in de samenleving leeft. De Gruil: "Tijdens de schorsing kreeg ik het gevoel dat veel partijen daarmee in hadden willen stemmen. Jammer, een gemiste kans."

De Gruil heeft de stellige indruk dat partijpolitiek in Hengelo boven het maatschappelijk belang gaat. Hij vestigt zijn hoop daarom maar op eventuele bezwaarmakers tegen de bouwvergunning. "In het plan van Van Wijnen wordt achter de gevel alles gesloopt, terwijl juist die mooie entree en de grote leeszaal zo karakteristiek zijn. Die zou een partij als KamaK in zijn plannen behouden. Daarmee doe je ook recht aan architect Anton Karel Beudt, die je gerust de Berlage van Twente kunt noemen."

Petitie

De petitie, waarvoor De Gruil medeverantwoordelijk is en waarin wordt gevraagd om het pand aan de Vondelstraat níet te verkopen ten behoeve van woningbouw, is inmiddels 2.427 keer getekend. "Hij zal voorlopig ook online blijven staan, zodat de mensen in de gelegenheid gesteld blijven worden hun afkeer voor het plan te laten blijken", aldus De Gruil.

Afgelopen dinsdag waren Storkbieb-petitionaris Frans Mensink en fractievoorzitter van Pro Hengelo Wiert Wiertsema te gast in Hengeloos Peil om over dit onderwerp van gedachten te wisselen:


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.