Luister
Kijk
Zoek

Droefenis bij KamaK: droom theatergroep vervliegt

Oude bibliotheek vondelstraat 2
Theatergroep KamaK wordt niet de nieuwe eigenaar van de voormalige bibliotheek aan de Vondelstraat
Beeld: 1Twente

Theatergroep KamaK wordt niet de nieuwe eigenaar van de voormalige bibliotheek aan de Vondelstraat. Het bestuur heeft dat woensdagavond te horen gekregen van de gemeente Hengelo. Wie van de vijf meedingende partijen wél aan de slag mag met en in het karakteristieke pand is nog niet bekend. Daarover volgt donderdag duidelijkheid.

Maatschappelijke waarde

KamaK-bestuurslid Jeroen Boensma laat weten zeer teleurgesteld te zijn: “Het pand paste ons als gegoten. Ik ken de winnaar niet, maar heb begrepen dat wij op basis van ons plan met een banddikte verschil hebben verloren. Het plan telde voor 60 procent mee, het financiële bod voor 40 procent. Met ons bod konden wij met geen van de vier andere partijen de strijd echt aangaan. Bij Kamak gaat het om de maatschappelijke waarde, niet om de commerciële waarde.”

Oude bibliotheek vondelstraat 2
Lees ook
KamaK heeft zinnen gezet op oude bieb: "Drama als we het niet worden"

Bouwbedrijf

Boensma vervolgt: “Als de winnaar inderdaad, zoals ik via via gehoord heb, een bouwbedrijf is, maakt dat het wel extra wrang. Woningen of appartementen kun je in feite overal realiseren, maar dit pand was zo perfect voor ons.” Boensma had gehoopt dat de maatschappelijke waarde zwaarder had gewogen bij de gunning: “KamaK hoeft de hand nooit op te houden, maar we hebben ook geen diepe zakken. We vervullen echter wel een heel belangrijke functie voor onze doelgroep, mensen met een verstandelijke beperking.”

““KamaK hoeft de hand nooit op te houden, maar we hebben ook geen diepe zakken.”

Bitter

Dinsdagavond vertelde Boensma in Hengeloos Peil, toen nog ongewis over de uitkomst, dat ‘alle ruimtes nagenoeg perfect zijn voor KamaK’: “We hebben natuurlijk wel een lijstje met wensen, maar de Vondelstraat voldoet daar voor 98 procent aan. Dat is echt uniek." Dat het pand KamaK letterlijk en figuurlijk niet gegund wordt, is vooral bitter voor de medewerkers en de acteurs, weet Boensma: “De medewerkers weten het inmiddels, de acteurs worden morgenvroeg bijgepraat."

En nu? “We gaan natuurlijk vol goede moed verder met onze zoektocht, maar bij elk pand dat we straks tegenkomen, zullen we de nodige aanpassingen moeten doen. Dat was bij de voormalige bieb echt minimaal geweest.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).