Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen weg terug: er komen acht appartementen in oude bieb Hengelo

Petitie vondelstraat gruil mensink gerrits
Frans Mensink (voorgrond), Marian Rupert (links) en Hans de Gruil (rechts) bieden de petitie aan aan wethouder Gerard Gerrits, voorafgaand aan de raadsvergadering. In het midden Marie-José Luttikholt, voorzitter van de gemeenteraad.
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente

Liefst vier moties werden er woensdag tijdens de raadsvergadering ingediend, die iets te maken hadden met de verkoop van de oude bieb. Slechts eentje haalde het. Die keek dan ook niet zozeer terug op het veel bekritiseerde verkoopproces, maar blikte vooruit. Met als hoofdvraag: 'hoe voorkomen we dat we in de toekomst als raad nog eens voor zo'n voldongen feit worden gesteld?' Feit is dat de verkoop aan Van Wijnen niet teruggedraaid kan worden.

Petitie

Voorafgaand aan de raadsvergadering boden drie Hengeloërs een petitie aan aan wethouder Gerard Gerrits. In de petitie, die ruim 2.300 keer is ondertekend, wordt gevraagd om het pand aan de Vondelstraat níet te verkopen ten behoeve van woningbouw en geen vergunning te verlenen om de maatschappelijke bestemming van het gebouw te veranderen.

Urban farmers

Tijdens de vergadering werd al snel duidelijk dat de verkoop niet teruggedraaid kan worden en dat er geen bestemmingsplanwijziging nodig is (zie kader) om er acht appartementen voor 'urban farmers' in te kunnen realiseren. Wethouder Gerard Gerrits gaf aan 'blij te zijn met de brede betrokkenheid' van talloze Hengeloërs in het algemeen en de raadsleden in het bijzonder: "Maar er is geen weg terug. We hebben de raad in december 2020 al geïnformeerd over de te volgen weg en op dat moment had u kunnen reageren. De verkoop is een feit. Als we daar nu nog op terug willen komen, staan we te boek als onbetrouwbare overheid." Onder meer raadsleden Sander Janssen (VVD) en Han Daals (BurgerBelangen) vinden dat laatste argument zwaar wegen. Janssen: "Maar ik zal wél stemmen voor de motie van de SP."

icon_main_info_white_glyph

'Bestemmingsplan hoeft niet gewijzigd'

Het plan kan volgens de gemeente Hengelo gerealiseerd worden zonder een wijziging van het bestemmingsplan. Hier gaat het om een afwijking van het bestemmingplan en daarvoor is het college van B en W het bevoegd gezag. Als het bestemmingsplan wel gewijzigd had moeten worden, had de gemeenteraad er nog voor kunnen gaan liggen.

“Die motie klinkt goed, maar hij haalt niks uit. Er is namelijk niks om nog te beschermen in Hengelo.”

Kansloos

De socialisten dienden die motie in samen met vijf andere partijen en de onafhankelijke raadsleden Capelle en Huis in 't Veld. In deze later unaniem door de raad aangenomen motie wordt het college opgedragen zo snel mogelijk na de vakantie met de raad in gesprek te gaan of er beleid moet worden aangepast om er voor te zorgen dat de uitkomsten van de verkoop van gemeentelijk vastgoed passen bij de wensen van de raad. Andere moties bleken kansloos: ze varieerden van het in eigendom houden van het pand en verhuren aan een culturele organisatie tot het opnemen in de verkoopovereenkomst dat de maatschappelijke functie behouden blijft.

Vertrouwen

Hans de Gruil, voorzitter van de Stichting Erfgoed Hengelo, was aanwezig bij de vergadering. Hij had het over symboolpolitiek: "Die motie klinkt goed, maar hij haalt niks uit. Er is namelijk niks om nog te beschermen in Hengelo. Alles is al verkocht en grotendeels verbouwd. Alleen het pand Markant (aan de Deldenerstraat, red.) staat er nog. De verkoopprocedure daarvoor is echter al gestart en ik vraag me af of die spelregels nog te veranderen zijn."

Verschillende raadsleden erkenden woensdag dat ze hadden zitten slapen of teveel vertrouwd hebben op het gemeentebestuur. Wiert Wiertsema (ProHengelo): "Wij dachten, het komt wel goed. Tja."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.