Hengelo
Politiek

Petitie in strijd tegen woningbouwplannen oude bieb Vondelstraat

Drie Hengeloërs zijn een petitie gestart om de voormalige bieb aan de Vondelstraat níet om te laten vormen tot een appartementencomplex. Het moet volgens petitionaris Frans Mensink publiek erfgoed blijven: “Behoud daarbij het maatschappelijke en architectonisch karakter van de oude bibliotheek.”

DSCF1910 hans de gruil stichting erfgoed hengelo
Hans de Gruil is een van de drie opstellers van de petitie. © Ernst Bergboer / 1Twente

Dichtersbuurt

Beeldend kunstenaar Frans Mensink is van deze drie de enige die in de Dichtersbuurt woont. Hij is bestuurslid van de buurtvereniging. De andere twee zijn Hans de Gruil (voorzitter van de Stichting Erfgoed Hengelo) en Marian Rupert (haar kind is lid van theatergroep Kamak, dat bij de gunning in mei naast het net viste). Met de petitie wordt de gemeente gevraagd het gebouw niet te verkopen ten behoeve van woningbouw en/of particulier gebruik en geen vergunning te verlenen om de maatschappelijke bestemming van het gebouw te veranderen om er woningen in te realiseren.

icon_main_quote_red_glyph

"Hengelo is een cultureel arme CDA-stad. Met een ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg-mentaliteit’. Er is geen geld voor cultuur. Daar is dit verhaal aan de Vondelstraat weer een voorbeeld van.”

Agnes Booijink, GroenLinks Hengelo

Stork

Mensink en co in hun petitie: “Wij constateren dat het voormalige bibliotheekgebouw in 1930 is gebouwd als openbare leeszaal en dat het is geïnitieerd en gefinancierd door Stork. Het was destijds bedoeld voor alle inwoners van Hengelo. Het gebouw heeft nu een maatschappelijke bestemming en die maatschappelijke en openbare functie moeten behouden blijven. De gemeente dient het beschikbaar te stellen aan een of meer organisaties, die het maatschappelijke en openbare karakter in stand willen houden, zoals bijvoorbeeld KamaK.”

Agnes booijink
Fractiemedewerker Agnes Booijink van GroenLinks was vanmiddag een van de eerste ondertekenaars van de petitie. © GroenLinks Hengelo

'Urban farmers, wat zijn dat?'

Ook de politiek maakt zich sterk voor behoud van het pand met een maatschappelijke en openbare functie. Fractiemedewerker Agnes Booijink van GroenLinks was vanmiddag een van de eerste ondertekenaars van de petitie. Zij vindt dat niet de hoogste bieder het pand had moeten krijgen, maar de partij die het meest in de geest van Stork handelt.

Daarnaast heeft ze geen goed woord over voor de wijze waarop Van Wijnen het plan nu ‘verkoopt’. Booijink: “Er komen woningen voor ‘urban farmers’. Wat zijn dat? Ze bedenken een naam voor een doelgroep die er niet is of in elk geval niet in Hengelo.” Booijink noemt het ‘green washing’: “Dat begrip staat voor je groener of maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan je in werkelijkheid bent. Hetzelfde doen ze met Hart van Zuid. Daar wordt straks gebouwd voor zogenaamde ‘urban creators’, maar die doelgroep komt er alleen als ze er iets van hun gading kunnen vinden. Dat gaat ze echter niet lukken: Hengelo is cultureel arme CDA-stad. Met een ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg-mentaliteit’. Er is geen geld voor cultuur. Daar is dit verhaal aan de Vondelstraat weer een voorbeeld van.”

Disneyland

Ze vervolgt: “Er zijn plannen voor zeven broedplaatsen in alleen Hart van Zuid. Die worden daar gerealiseerd als een soort Disneyland. Maar broedplaatsen moeten ontstaan. Je moet voorwaarden creeëren en niet alles vooraf al invullen. Broedplaatsen moeten groeien.”

Zweetdruppels

Frans Mensink is ondertussen blij dat de petitie online staat: “Het kostte me zweten, haha! Het is niet iets wat ik elke dag doe. Ik heb ook nog niet nagedacht over een vervolg. We zullen de petitie te zijner tijd wel gaan aanbieden aan wethouder Gerard Gerrits.”

GroenLinks is inmiddels schriftelijke raadsvragen aan het opstellen, net als onafhankelijk raadslid Herbert Capelle. De ChristenUnie en Lokaal Hengelo hebben eerder al vragen gesteld. Volgens Agnes Booijink kan de raad altijd nog tegen de bestemmingsplanwijziging stemmen: “Maar ik hoop dat het niet zover hoeft te komen en dat de plannen die Van Wijnen heeft met het pand worden afgeschoten vóór dit naar de raad gaat.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.