Twents Kwartearken

Opa Willem over het woord ‘greep’

Verslaggever Eline ging weer de straat op met het Twentse woord van de week: 'greep'. De opa van Eline, opa Willem, is een trouw kijker en kwam met zijn woord op de proppen. De Twentse quiz werd deze week gedaan door Eline Harleman, vervangend juf Twents. Haar bijdrage ging over blikseminslag: weaterken, smöggel en zog. Ernst gaat weer naar de Museumfabriek om over bliksembuizen, in relatie tot een bombardement, te horen.

Bliksembuis

Als bliksem inslaat, slaat het diep de grond in. Door de hitte van de bliksem verandert de grond in glas. Dit ziet er dan uit als omgekeerde bliksem, als je in de grond zou kunnen kijken. De omgekeerde bliksem noemen we bliksembuis. De diepste bliksembuis die gevonden is, is 13 meter lang.

Door het bombardement op 7 oktober 1944 in Hengelo, knapte er een hoogspanningskabel. De kabel raakte de grond wat hetzelfde effect gaf als bliksem. Een deel van die bliksembuis is nu in handen van de Museumfabriek.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.