Brandbrief Diaconaal Platform

Commissie benoemd voor onderzoek naar uitvoer sociale wetten in Enschede

Professor Gijsbert Vonk en griffier Jan Dirk Pruim zijn benoemd als leden van de commissie die onderzoek gaat doen naar de uitvoer van sociale wetten in Enschede. Zij kunnen nu voorbereidend werk gaan doen. Een derde lid, met achtergrond in onafhankelijk ombudswerk, hoopt de gemeenteraad bij de volgende raadsvergadering te benoemen.

Skyline Enschede 2 Ernst Begrboer
© Ernst Bergboer

Met het onderzoek willen de volksvertegenwoordigers uitvinden hoeveel ruimte de stad neemt om maatwerk te leveren aan inwoners, waar het gaat om sociale wetten als de bijstand en wmo. Organisaties die opkomen voor Enschedeërs die hiervan gebruikmaken stellen al jaren dat de gemeente een beleid voert dat strenger is dan nodig volgens Haagse wetten. Of zelfs strenger dan wettelijk toegestaan.

Commissieleden

Vonk leidt de onderzoekscommissie. Hij is wetenschapper met flink wat ervaring in het sociaal domein. Pruim kent de bestuurlijke en lokale maatschappelijke aspecten, met al bijna twintig jaar geoefendheid als griffier van de gemeenteraad in Almere. Zij kunnen als commissie overleggen met vier raadsleden, twee namens de coalitie- en twee namens de oppositiepartijen.

De commissie wil zijn eindadvies uitbrengen voor het zomerreces, maar die deadline mag van de gemeenteraad worden verschoven als de kwaliteit van het onderzoek hierdoor beter wordt.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.