Verkeer
Stuur appje
Zoek

Onderzoekscommissie bijstand en Wmo met inwoners in gesprek

Bellenblazer Prismare Ernst Bergboer
De Bellenblazer bij Prismare, een van de drie gesprekslocaties
Beeld: Ernst Bergboer

De commissie ‘Menselijke Maat’, die in opdracht van de raad onderzoekt hoe het zit met de uitvoering van bijstand en Wmo, wil met inwoners in gesprek. Op maandag 7 juni staan de deuren op drie plekken in de stad de hele dag wijd open.

De onderzoekscommissie is aangesteld door de gemeenteraad na aanhoudende verhalen over strenge toepassing van regels, waardoor mensen die ondersteuning nodig hadden in de problemen kwamen.

Onderzoek naar uitvoering

Eind vorig jaar kwam dat tot een politieke climax. Alle partijen in de raad stemden in met een onderzoek, waarbij de belangrijkste vraag is of Enschede niet soepeler met die regels om kan gaan. De commissie Menselijke Maat begint dat onderzoek nu met deze gesprekken. “We willen graag met een zo groot en divers mogelijk aantal inwoners het gesprek aangaan”, zegt commissievoorzitter Gijsbert Vonk in een aankondiging. “Wij zijn geïnteresseerd in ervaringen in de meest brede zin.”

Vertrouwelijke gesprekken

De oproep om ervaringen met de gemeente te komen vertellen is gericht op Enschedeërs die een bijstandsuitkering hebben of hebben aangevraagd, of die gebruik maken van een Wmo-voorziening als thuiszorg. De gesprekken met de drie commissieleden zijn vertrouwelijk. Wie zijn of haar verhaal maandag kwijt wil, moet zich wel even aanmelden. Dat kan via het e-mailadres van de commissie: [email protected].

“‘Wij zijn geïnteresseerd in ervaringen in de meest brede zin’”

De gesprekken zijn op afspraak en vinden plaats op maandag 7 juni, tussen 10:00 en 12:30 en 13:00 en 17:00 uur. ’s Avonds tussen 18:00 en 21:00 uur is er een vrije inloop. De locaties zijn in Velve-Lindehof (Lumen), Stroinkslanden (het Stroinkshuis) en Roombeek (Prismare).

Op 21 juni staat er een tweede gespreksronde op de rol. Voor wie aanstaande maandag niet kan, maar toch graag zijn verhaal kwijt wil. De details daarover volgen later.

Gijsbert Vonk
Lees ook
Professor Gijsbert Vonk leidt onderzoek sociale wetten
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.