Corona in Twente

Verruiming coronamaatregelen ‘is licht aan het eind van de tunnel’

Blijdschap bij de badmeesters van Twentebad en in het verpleeghuis. Maar ook lichte teleurstelling bij winkeliers en horeca, omdat ze op meer hadden gehoopt. De perspectieven die premier Mark Rutte deze week schetste en de lichte verruiming van de coronamaatregelen zijn in de ogen van Ytje Jensma van Trivium Meulenbelt ‘het licht aan het eind van de tunnel’.

Kleine stapjes

Eindelijk mag een beetje worden gewinkeld. Kinderen kunnen weer naar zwemles. Bewoners van verpleeghuizen mogen twee bezoekers ontvangen en misschien gaan de terrassen op 1 april open. Ondernemer Joost Tiemersma zegt: “We zijn blij met kleine stapjes, maar hopen op 1 april.” Celeste Maholetti van het Twentebad in Hengelo wil zo snel mogelijk 1200 kinderen laten zwemmen en Berto Mulder van de Horeca Hengelo vindt het nieuwe perspectief ‘beter dan niets’.

Winkelen

Het winkelen op afspraak wordt verruimd. Althans, voor winkels groter dan vijftig vierkante meter. Daar mag per 25 vierkante meter één klant extra naar binnen. Joost Tiemersma, eigenaar van meerdere winkels waaronder Woon & Slaap op het Woonplein Enschede. En ook nog eens voorzitter van winkeliersvereniging Woonplein. In zijn winkel van 2400 vierkante meter mag hun nu twee mensen ontvangen, binnenkort mogen er vijftig naar binnen. “We zijn nog niet heel blij. Klanten moeten vier uur van tevoren boeken. Dat werkt wel voor de meubelbranche, beddenwinkels, keukenzaken, maar niet voor bijvoorbeeld mijn shop-in-shop waar kleinere artikelen gekocht kunnen worden. Haal alsjeblieft dat tijdslot eraf. Dan kom je beter uit.”

Verpleeghuis

Bij verpleeghuis Trivum Meulenbelt gaat de vlag bijna uit. De bezoekregels worden aangepast. Verpleeghuisbewoners mogen vanaf 16 maart twee bezoekers ontvangen. “Maar dat geldt alleen voor gevaccineerde bewoners. We krijgen ook nieuwe bewoners en die zijn niet altijd gevaccineerd”, zegt Ytje Jensma. “Natuurlijk zijn twee bezoekers veel leuker. De familieleden zijn echt opgelucht. We zien ook dat door de vaccinaties het aantal besmettingen enorm is gedaald. Er is licht aan het eind van de tunnel.”

Zwemles voor 1200 kinderen

Celeste Maholetti van het Twentebad in Hengelo is druk met het inplannen van zo’n 1200 kinderen die weer naar zwemles mogen. “Kinderen hebben heel lang stilgestaan. Een goede drie maanden geen zwemles. Dat telt.” Ze is niet alleen bezig met de reguliere lessen. “We doen ons best extra lessen aan te bieden in verband met de zwemveiligheid en de zomer die eraan komt. We hopen dat veel kinderen binnen afzienbare tijd kunnen afzwemmen.”

Horeca: langzaam de goede kant uit

De Hengelose horecavoorman Berto Mulder van Hengelo vindt dat het perspectief dat op 1 april wordt geboden lang niet voldoende. “Het is beter dan niets, maar de zaken met een klein terras hebben er nog niet zoveel aan.” Hij vestigt zijn hoop op de zomer die komt, op het groeiend aantal vaccinaties en de immuniteit die ex-coronapatiënten hebben opgebouwd. “We gaan van drie kanten naar het nulpunt. We gaan langzamerhand de goede kant op.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.