Aan het einde van dit jaar draait het Twentebad vrijwel volledig zonder aardgas. Twee krachtige warmtepompen nemen dan het grootste deel van de verwarming over van de bestaande gasgestookte installaties. De benodigde stroom wordt grotendeels opgewekt met zonnepanelen op de daken van het zwembadcomplex. De investering bedraagt ruim twee miljoen euro, maar levert een aanzienlijke jaarlijkse energiebesparing op. De terugverdientijd blijft daardoor onder de tien jaar.
Met deze ingreep zet het Twentebad, het op één na grootste zwembad van Nederland qua wateroppervlak, een belangrijke stap richting verduurzaming. Door het hoge energieverbruik van het zwembad zijn de besparingen in kosten én CO2-uitstoot aanzienlijk. De gemeente Hengelo boekt hiermee bovendien direct dertig procent van haar doelstelling voor CO2-reductie in gemeentelijke gebouwen.
Door de sterk gestegen gasprijzen bedraagt de jaarlijkse gasrekening van het Twentebad momenteel zo’n één miljoen euro. En vanaf 2026 vervalt de compensatie voor hoge gasprijzen, wat de kosten nog verder zou laten oplopen. De overstap op warmtepompen en zonnepanelen voorkomt deze stijging en maakt het zwembad minder afhankelijk van fossiele energie.
In eerste instantie leek netcongestie op het elektriciteitsnet een obstakel voor de plannen. Maar in overleg met de netbeheerder is een oplossing gevonden. Hierdoor kan het Twentebad nu al voor tachtig procent overstappen op elektrische verwarming. Dat levert een jaarlijkse besparing op van zo’n 400.000 m³ gas. In de toekomst wil het zwembad zelfs helemaal van het gas af.
Het verduurzamen van het Twentebad is onderdeel van een breder programma voor het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen. De gemeenteraad van Hengelo heeft hiervoor eerder tien miljoen euro beschikbaar gesteld. Omdat het Twentebad tot nu toe het meeste energie verbruikte van alle gemeentelijke gebouwen, betekent deze stap een grote vooruitgang in het terugdringen van het totale energieverbruik.