Enschede
Video

Voortbestaan Lichtatelier aan de Walstraat hangt aan zijden draadje

Het licht dreigt te doven voor het Lichtatelier in Enschede. De winkel zit in een pand waarvoor huur moet worden betaald en de vrijwilligers die er werken maken gebruik van water en elektriciteit. Maar inkomsten zijn er niet en voor steun van de landelijke overheid komt de stichting niet in aanmerking.

Het Lichtatelier is naast een winkel ook een museum en een stichting die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt. “We zijn heel veel en dat maakt het zo moeilijk”, stelt vrijwilliger, Ronald van Dorland.

Ingewikkeld vraagstuk

De Tegemoetkoming Vaste Lasten voor ondernemers heeft het Lichtatelier al aangevraagd, maar alleen een klein bedrag gekregen. “Als winkel moet je een bepaalde omzet hebben en aan kunnen tonen hoeveel verlies jij hebt. Dat kunnen wij niet, omdat we niet heel veel verkopen”, licht Van Dorland toe. Een webshop is evenmin een optie. Jaren geleden hadden ze er een, maar het is moeilijk om die in stand te houden. “Doordat alle lampen zo van elkaar verschillen, kun je ze heel moeilijk op de website zetten. De ene lamp heeft een roestvlek op de ene plek en de tweede op een andere. Ze zijn allemaal uniek”, vertelt hij.

icon_main_quote_red_glyph

"Het is een stukje historie, dat je in stand wilt houden. Cultureel erfgoed, dat bewaard moet blijven."

Ronald van Dorland

Kwijtschelding

Ondertussen had het Lichtatelier al een keer contact met de gemeente om kwijtschelding aan te vragen. “Dat is de onroerendezaakbelasting. Tot nu toe hebben we niets meer gehoord. Dus ik ga ervan uit dat de gemeente dit gewoon heeft betaald”, vermoedt Van Dorland.

Ook vanuit verhuurder Ons Huis kreeg het Lichtatelier onlangs te horen dat ze maar twee van de drie maanden huur moeten betalen. Maar ook dat blijft een druppel op de gloeiende plaat. “Nu betalen we gewoon weer huur. Maar 90 procent van de buffer is opgedroogd. Als die op is, houdt het verhaal op. Dan kunnen we de tent sluiten.”

Bijzondere lampen

Voor Van Dorland, die sinds twee jaar ook secretaris van de stichting is, is het belangrijk dat het Lichtatelier blijft bestaan: “Het is een stukje historie die je in stand wil houden. Cultureel erfgoed dat bewaard moet blijven.” De lampen die de winkel verkoopt, zijn met name restanten uit de industriële revolutie en uit de textielhistorie van Enschede.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.