Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo opnieuw gastheer NK Atletiek: ‘We hebben nog veel vrijwilligers nodig’

Na een succesvolle eerste editie vorig jaar mag Hengelo ook dit jaar het NK Atletiek organiseren. Na de FBK Games is het NK Outdoor het grootste atletiekevenement van Nederland. Voor het toernooi zijn nog veel helpende handen nodig: van poortwachters tot hulp in de catering. "We hebben nog wel wat mensen nodig", zegt voorzitter van de lokale organisatiecommissie Henk Koopman.

Vorig jaar vond het NK ook al plaats in Hengelo. Toen werd direct bekend dat de stad in 2026 opnieuw het evenement mag organiseren. “Ik kreeg tijdens mijn vakantie vorig jaar zomer het telefoontje met de vraag of wij ook de editie van 2025 konden organiseren”, vertelt Henk Koopman van atletiekvereniging MPM, één van de organiserende instanties; samen met stichting FBK Games, de Atletiekunie en de gemeente Hengelo.

Nederlandse atletiektop

De volledige Nederlandse atletiektop zal in het FBK Stadion zijn best doen: “Alle toppers moeten meedoen aan het NK, tenzij ze een hele goede reden hebben om dat niet te doen”, zegt Koopman. Door deel te nemen behouden zij hun zogenaamde A-status, met alle daarbij horende privileges en inkomsten.

Krentenwegge

De Atletiekunie was zeer te spreken over de organisatie van vorig jaar. “Voor elke nummer 1, 2 en 3 hadden wij een krentenwegge geregeld. Dat sloeg goed aan. Dit jaar hebben we iets anders in in petto.”

Afgelopen maand vonden de jaarlijkse FBK Games plaats. Het NK is qua disciplines uitgebreider. “We hebben alle onderdelen van de baanatletiek op het programma staan, FBK heeft een beperkter programma. Zij stoppen het in twee uur, wij in twee dagen.”

Aan de poort

Er is een groot aantal vrijwilligersfuncties beschikbaar, vertelt Koopman: “Bijvoorbeeld helpen op de parkeerplaatsen, of in het stadion controleren of mensen een kaartje hebben. Vooral de poortwachters werken in tweetallen, zodat ze afwisselend naar de wedstrijden kunnen kijken.” Er zijn tussen de 250 en 300 vrijwilligers nodig; momenteel hebben zich zo’n 130 tot 150 mensen aangemeld. “We hebben nog een hele weg te gaan.”

'Niet ideaal'

Vanuit de Europese atletiekbond zijn er slechts twee weekenden in augustus vrijgemaakt voor NK’s en die vallen altijd midden in de zomervakantie. “Ja, dat is niet ideaal. Maar goed, aan die data kunnen we niets veranderen.”

“Vorig jaar liep ik in drie dagen ruim zestig kilometer”

Als vrijwilliger hoef je volgens Koopman geen diehard atletiekfan te zijn: “Je krijgt sowieso een uniek kijkje achter de schermen van zo’n evenement. Je hoeft echt geen liefhebber te zijn, want er zijn genoeg functies, waarvoor je geen verstand van atletiek hoeft te hebben.”

Koopman denkt dat hij zelf weinig van de wedstrijden zal meekrijgen. “Ik loop de hele dag rond om te kijken of alles goed verloopt. Vorig jaar liep ik in drie dagen ruim zestig kilometer”, zegt hij. “Maar we hebben een livestream, dus ik kijk later nog wel wat dingen terug.”

'Blije gezichten'

“Ik krijg de meeste voldoening van de blije gezichten van de atleten. Dat alles goed voor hen is verlopen. Ook vind ik het mooi als vrijwilligers aangeven dat ze volgend jaar weer willen helpen.”

Het NK wordt op zaterdag 2 en zondag 3 augustus gehouden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.