Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedeërs gezocht die maatje van vluchteling willen worden: 'Ze willen contact met Nederlanders, maar weten niet goed hoe'

20231227 stockfoto pratende vrouwen
Beeld ter illustratie.
Beeld: Unsplash

Na successen in onder andere Deventer, Apeldoorn en Zeist gaat Buddy to Buddy aan de slag in Enschede. De stichting wil Enschedeërs aan (ex-)vluchtelingen koppelen op basis van gelijkwaardig contact. “Het lijkt zo simpel, maar het gaat niet altijd vanzelf. Veel nieuwkomers leven in een isolement, soms zelfs nog jaren na hun officiële ‘inburgering’. Ze willen graag in contact komen met Nederlanders, maar weten niet goed hoe. Tegelijkertijd zijn er veel Nederlanders die hun wereld willen openstellen voor een nieuwkomer”, vertelt projectleider Caitlin de Wit.

Buddy tot Buddy helpt vluchtelingen in contact te komen met Nederlanders. Met een matchingprocedure op basis van gedeelde interesses, worden buddy’s aan elkaar gekoppeld. “Buddy’s kiezen ervoor om elkaar in een periode van vier maanden wekelijks contact te hebben en openen daarmee de deur naar elkaars wereld. Naast het één-op-één contact met je buddy, word je ook onderdeel van de community. Wij organiseren gezamenlijke activiteiten waar buddy’s elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten en plezier maken. Daarnaast is er begeleiding in de vorm van Buddytalks.”

Enschede

De stichting is gevraagd door de gemeente om naar Enschede te komen. De Wit: “Er is behoefte om een sociaal netwerk op te bouwen, samen te integreren om zo elkaars wereld beter te leren kennen. Door heel Nederland zijn er 9500 buddy’s gematcht de afgelopen jaren, hierdoor zijn er hechte vriendschappen ontstaan.”

Buddy’s gezocht

Op 18 en 23 januari organiseert de maatschappelijke organisatie de eerste bijeenkomsten in Enschede. “18 januari is er een informatieavond voor Nederlanders en 23 januari voor nieuwkomers. Op 15 februari willen we ons eerste matchingdiner gaan houden.” Meer informatie is te vinden op buddytobuddy.nl/afdeling/enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.