De tijd dringt voor Voedselbank Almelo. Uiterlijk 1 januari 2026 moet de organisatie het kerkgebouw aan de Bornerbroeksestraat verlaten. Na meerdere keren uitstel van vertrek, is het nu echt einde verhaal.
Daarom heeft heb bestuur van de Voedselbank Almelo de gemeente om hulp gevraagd bij het vinden en financieren van een nieuwe locatie. De gemeente is bereid een bedrag tussen de 7 ton en 1,2 miljoen euro uit te trekken voor de aankoop van een geschikt pand, zodat de voedselbank langere tijd onderdak heeft. Woningcorporatie Sint Joseph verleende als eigenaar van het kerkgebouw drie keer uitstel, vertelt voorzitter Henny Ganseman van Voedselbank Almelo. “De Woningcorporatie is meer dan coulant geweest. We hadden vorig jaar al weg moeten zijn. Nu begint de tijd echt te dringen.”
Het is niet alleen de harde deadline van 1 januari die de druk opvoert. Ook het aantal gezinnen dat in Almelo een beroep doet op de Voedselbank neemt toe. Sinds de start van de landelijke campagne ‘Je bent welkom’ vorige maand, meldden zich twintig nieuwe Almelose gezinnen zich aan. “Veel gezinnen leven op het randje”, zegt Ganseman. “Een kleine tegenslag en mensen vallen om. Dan heb je de Voedselbank nodig.” Momenteel helpt de Voedselbank meer dan 200 gezinnen. Dat is exclusief de mensen die (nog) niet in beeld zijn.
Maar een geschikt onderkomen vinden is lastig, benadrukt de stichtingsvoorzitter. “We zien de afgelopen maanden hoe snel geschikte opties van de markt verdwijnen. Dat is heel frustrerend.” Het nieuwe pand moet volgens Ganseman aan de nodige eisen voldoen. Zo moet de locatie over voldoende ruimte beschikken. “In deze onzekere tijden willen we voorbereid zijn om 400 gezinnen te kunnen helpen.”
Daarnaast is bereikbaarheid belangrijk: “Veel klanten komen op de fiets en gaan lopend naar huis. Dat zegt heel veel. Het pand moet dus goed bereikbaar zijn.” Het liefst ziet Ganseman een plek niet te ver van het centrum, bij voorkeur aan de zuidkant van Almelo. “Op die manier kunnen we blijven doen wat we nu doen.” Oftewel: “Iedere vrijdag staan we klaar voor de mensen die het nodig hebben, ook na verhuizing.”
Met de aankoop van een nieuw pand wordt de gemeente ook eigenaar en zal daarom elk jaar kosten maken, bijvoorbeeld voor onderhoud. Die kosten worden terugverdiend via de huur die de Voedselbank betaalt. Ganseman is dolblij met de betrokkenheid van de gemeente: “Die onderstreept daarmee het belang van ons werk.”
Het gemeentebestuur legt dit plan binnenkort ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad ter goedkeuring. Een exacte datum voor besluitvorming is nog niet bekend.