Verkeer
Stuur appje
Zoek

Het gaat goed met de oehoe in Nederland, maar bij Twence blijft het stil dit jaar

240506 oehoe still 1 TWENTE
Een van de uilskuikens die vorig jaar geringd is.
Beeld: 1twente

Vorig jaar was er volop aandacht voor het broedende oehoepaar bij Twence, maar dit jaar blijft het stil. Betekent dat dat er geen oehoes zitten of is er iets anders aan de hand? We belden met Twence en met de oehoe-deskundige van Oost-Nederland Gejo Wassink uit Lievelde.

Bij de afvalverwerker op de grens van Hengelo en Enschede zijn ze al jaren trots op het feit dat oehoes graag nestelen in de relatieve rust rondom het bedrijf. Via camera's van Beleef de Lente, onderdeel van de Vogelbescherming, kon iedereen vorig jaar nog meekijken met de belevenissen van het paar en hun uilskuikens. Duizenden mensen deden dat en er werd ondertussen volop gechat door kenners en liefhebbers. Begin mei vorig jaar werd zelfs de media uitgenodigd om getuige te zijn van het ringen van de kuikens.

“Volgend jaar willen we de jongen graag weer laten ringen en doen we ook graag weer mee met Beleef de Lente.”

Dit jaar helemaal niets van dat alles. Was er geen broedsel dit keer? Zeker wel, maar terreinbeheerder Niek Nieuwenhuis laat weten dat vanwege drukte op het bedrijf het er dit jaar niet van kwam: "Het is toch een heel geregel met die camera's en dat ringen. Wel heel leuk, maar dit jaar ontbrak ons simpelweg de tijd. Volgend jaar willen we de jongen graag weer laten ringen en doen we ook graag weer mee met Beleef de Lente. Volgens mij heeft de Vogelbescherming de Hengelose oehoes er graag bij op het platform."

240506 oehoe ringen bij twence
Lees ook
Bij Twence voelen de oehoes zich al dertien jaar thuis: 'Mooi stuk bos en meer dan genoeg ratten hier'

Volgens Nieuwenhuis was er ook dit jaar een nest, maar hij ging niet dagelijks kijken: "Ik heb twee jongen in de kast gezien en eentje op de bosbodem eronder. Dat betekent dat er dus sowieso drie jongen waren, maar dit keer hebben we het niet al te goed gevolgd."

Oehoewerkgroep Nederland

Achterhoeker Gejo Wassink van de Oehoewerkgroep Nederland hoopt dat er volgend jaar weer meer aandacht is bij Twence voor de grootste uilensoort van Europa. Ook Nieuwenhuis wil niets liever. Hij vindt het niet alleen mooie, maar ook nuttige vogels: "We hebben nogal wat ratten hier rondlopen. De oehoes verrichten een goede taak door die zoveel mogelijk weg te vangen."

“Vorig jaar waren er 103 territoria en op dit moment 117. Dus opnieuw een toename en dat gaat al jaren zo.”

Niet geringd

De jongen zijn niet geringd dit keer. De meerwaarde daarvan is overigens vrij gering, aangezien een ring later alleen afgelezen kan worden als de oehoe ergens dood wordt aangetroffen. Gelukkig is dat met de oehoes die vorig jaar in Hengelo zijn geringd niet het geval.

Rondzwervend exemplaar

Wassink zegt niet te weten of het paar van dit jaar hetzelfde is als dat van vorig jaar: "Dat weet je nooit. Als er een ouder doodgaat, wordt die binnen het jaar vervangen door een nieuw, rondzwervend exemplaar. Wel keren er al jaren achtereen telkens twee oehoes terug naar deze locatie en ze brengen steevast 3 of 4 jongen groot."

Toename

Volgens de uilenkenner gaat het nog altijd goed met de oehoes in Nederland: "Vorig jaar waren er 103 territoria (lees: broedparen, red.) en op dit moment 117. Dus opnieuw een toename en dat gaat al jaren zo."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.