Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bornerbroek boos: '400 extra woningen klinkt als bizar veel'

Bornerbroek plaatsnaambord
Beeld: Leon de Man

Hoeveel nieuwe woningen kan Bornerbroek verdragen zonder het dorpsgevoel te verliezen? Die discussie liep hoog op tijdens de gemeenteraad. Terwijl gemeente Almelo tot maximaal 400 woningen wil bouwen, trekken Bornerbroekers de rode lijn bij 200 huizen. ‘Tot hier en niet verder'.

Het staat prominent op het shirt van Petra Tangena: ‘Doe niet!’ Samen met Jos Bartels vertegenwoordigt ze Dorpsbelangen Bornerbroek. “Er zijn zeker woningen nodig, maar meer dan 200 is echt te veel”, luidt hun boodschap. Volgens Dorpsbelangen gaat dit anders ten koste van het dorpsgevoel.

De gemeente Almelo ziet meer woningbouw juist als kans om Bornerbroek ‘leefbaar’ en ‘aantrekkelijk’ te houden. Volgens wethouder Eugène van Mierlo (CDA) zijn meer woningen nodig om de basisschool, sportverenigingen en dorpshuis ‘t Brookshoes overeind te houden. Maar Dorpsbelangen wuift dat argument van tafel: “Nieuwe woningen brengen geen supermarkt terug naar Bornerbroek. Meer huizen betekent niet automatisch beter voorzieningen”, stelt Dorpsbelangen resoluut.

“Alsof een duveltje uit het doosje komt de gemeente ineens met 400 woningen”

Dat er daadwerkelijk 400 woningen gebouwd gaan worden is volgens Van Mierlo overigens geen zekerheid. “Het is slechts een maximum. De komende jaren plannen we eerst 200 woningen. Daarna bekijken we pas of er nog 200 bij komen. Dat hangt van veel factoren af.” Bornerbroekers voelden zich toch ‘overvallen’, omdat tijdens de laatste informatieavond voor het eerst het getal 400 opdook. "Als een duveltje uit het doosje komt de gemeente ineens met 400 woningen", reageert Dorpsbelangen geïrriteerd.

Op naar 69.000 woningen

De wethouder kan zich voorstellen dat inwoners zich overvallen voelen: “We hadden anderhalf jaar overleg met het dorp. We hadden in het begin niet scherp dat het naar maximaal 400 woningen zou gaan.” Ondertussen nam de druk op de woningmarkt toe en kwam er vanuit het kabinet de oproep om meer huizen te bouwen. Eind vorig jaar kondigde minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) extra woningbouw in Twente aan. Almelo, Enschede en Hengelo kunnen volgens het kabinet gaan groeien naar 69.000 woningen tot 2050. “En dus moeten we in heel gemeente Almelo opnieuw kijken waar we extra woningen bouwen”, aldus van Mierlo.

“We willen ruimte bieden aan starters en jonge gezinnen die graag in Bornerbroek willen (blijven) wonen”

Hoewel een supermarkt niet lijkt terug te komen, wil de gemeente bouwen voor starters en senioren die graag in Bornerbroek willen wonen, maar nu geen geschikte woning vinden. Deze woningen komen voornamelijk in de dorpskern en aan de oost- en zuidkant van Bornerbroek. Maar zo snel zal het nog niet gaan, want de bouw gaat stapsgewijs. Wat neerkomt op zo’n 15 tot 25 per jaar tot 2040.

Wijken voor XL Businesspark 2

Niet alleen woningen, maar ook de ruimte is schaars in Bornerbroek volgens Dorpsbelangen: “De mogelijke komst van het XL Businesspark 2 snoept straks ook een deel van het Bornerbroekse grondgebied af." Met de uitbreiding van het bedrijventerrein bestaat het gebied straks voor zo’n 16 procent uit bedrijventerrein. Andere plannen kunnen wel rekenen op de steun van de Bornerbroekers: “Met de nieuwe locatie van woningen en het nieuwe dorpshuis zijn we tevreden.”

Aanzienlijke negatief effect

Wanneer de woningbouw begint, blijft onzeker. Onderszoeksbureau TAUW verwacht een aanzienlijk negatief effect op omliggende, beschermde natuurgebieden door stikstofuitstoot. Bornerbroek maakt namelijk deel uit van een natuur- of groengebied met een beschermde status en ligt op een paar kilometers van beschermde gebieden als Borkeld, Sallandse Heuvelrug, Wierdense Veld, Engbertsdijksvenen, Lemselermaten en Lonnekermeer.

De uiteindelijke keuze voor het aantal woningen ligt binnenkort op tafel bij de gemeenteraad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.