Verkeer
Stuur appje
Zoek

Meltem Halaceli komt naar Almelo: 'Nog steeds worden alawieten onderdrukt en vermoord’

FOTO EDIT WEBSITE
Beeld: Meltem Halaceli

Meltem Halaceli schreef een boek over de memoires van haar opa Sulayman Hadj Ali, een alawiet. De memoires onthullen de schaduwkanten van een indrukwekkende familiegeschiedenis. Daarover geeft ze zondag een lezing in Almelo. 'Ons bestaan als alawieten dreigt volledig te verdwijnen'.

Haar opa Sulayman Hadj Ali diende als soldaat in het Osmaanse leger in de Eerste Wereldoorlog. Hij maakt de val van het Osmaanse Rijk mee en vervolgens de opdeling van het Midden-Oosten door Groot-Brittannië en Frankrijk. Die nieuwe landsgrenzen zorgden voor spanningen en conflicten, vooral voor minderheden, zoals alawieten.

Dankzij de memoires leerde Meltem de geschiedenis van de alawieten in Turkije en zag door de ogen van haar opa hoe er met minderheden wordt omgegaan in het Midden-Oosten. Meltem benadrukt dat dit verhaal relevanter is dan ooit: "Nog steeds wordt de cultuur van alawieten uitgewist en wordt de gemeenschap onderdrukt en vermoord, vooral in Syrië. Hun bestaan dreigt volledig te verdwijnen." Sinds het vallen van het regime van de toenmalige Syrische president Assad eind vorig jaar zijn duizenden alawieten gevlucht door extreem geweld jegens hen. Meer dan duizend mensen zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gedood.

icon_main_info_white_glyph

Alawieten zijn als gemeenschap een afsplitsing binnen de sjiitische islam met Arabische wortels. Door het trekken van willekeurige grenzen na de val van het Osmaanse Rijk wonen alawieten verspreid over Syrië, Turkije en Libanon.

Meltem’s grootste angst is dat haar gemeenschap wordt uitgewist. “In Syrië worden alawieten gehaat vanwege hun identiteit en worden de misdaden van de vorige dictator hen in de schoenen geschoven. Terwijl de meeste alawieten juist onder zijn regime hebben geleden." Ze is weinig hoopvol over de huidige interim-president Ahmed al-Sharaa van rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham (HTS), die banden had met Al-Qaeda: “HTS is net zo verschrikkelijk als het regime van Assad”, klinkt ze resoluut.

“Sinds december krijg ik videobeelden van sektarisch geweld tegen alawieten, druzen en christenen. Dit moet stoppen”

Meltem ziet het als haar verantwoordelijkheid om de alawieten een stem te geven, ondanks bedreigingen en intimidaties. Haar foto werd online gedeeld op social media accounts. Toch blijft ze strijdbaar, mede door de liefdevolle zomers die ze doorbracht in Antakya, het zuiden van Turkije. “Als ik denk aan thuis, zie ik onze grote familie picknicken onder boomgaarden. Geen jaar werd overgeslagen.”

Pure veerkracht

Het ontrafelen van haar familiegeschiedenis heeft haar ook meer geleerd over haar eigen identiteit. Maar uitgebreid praten of schrijven over haarzelf doet ze nog steeds liever niet. “Het gaat niet om mij, het gaat om de erkenning voor mijn community.” Momenteel werkt ze aan een boek over het verhaal van haar moeder, Müfide Halaceli, die in Hengelo en omstreken bekend is als kapper en ondernemer. “Wat mij telkens raakt, is hoe veerkrachtig mijn familie is. Ondanks tegenslagen zetten ze steeds weer hun schouders eronder. Dat bewonder ik enorm”.

icon_main_info_white_glyph

Meltem Halaceli geeft aanstaande zondag 18 mei een lezing in Het Huis van Katoen & Nu. Aanvang: 14.00 uur.

241007 mufide kunstwerk klein FRANKLIN
Lees ook
Hengelose kapster Müfide verwerkt haar van duizend klanten in verjaardagscadeau
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.